november 29, 2017

Država odobrila denar za oživitev Vonarskega jezera

Občini Podčetrtek in Rogaška Slatina sta po večletnih prizadevanjih korak bliže do oživitve Vonarskega jezera. Država je namreč zagotovila milijon 600 tisoč evrov za ureditev pregrade na Vonarskem jezeru, 2, 5 milijona evrov naj bi prav tako namenila za čiščenje jezerskega dna.

Območje Vonarskega jezera bo treba pred ojezeritvijo očistiti in na njem postaviti zapornico.

Ureditev zapornice
Odbor za spremljanje čezmejnega programa Slovenija – Hrvaška je potrdil projekt Frisco 2.1, s katerim so po besedah Marka Drofenika, generalnega direktorja Direktorata za regionalni razvoj na gospodarskem ministrstvu, zagotovili denar za začetek posodobitve pregrade Vonarskega jezera v občini Podčetrtek. "Projekt prinaša milijon 600 tisoč evrov za sanacijo in posodobitev pregrade, ki je namenjena za zmanjšanje poplavne ogroženosti reke Sotle nizvodno od pregrade,“ pojasnjuje Drofenik in napoveduje, da bo razpis za izvajalca del objavljen 1. decembra, ureditev zapornice pa naj bi začeli v prvi polovici prihodnjega leta. Župan Podčetrtka Peter Misja ob odobritvi denarja za ureditev jeza in zapornice ne skriva zadovoljstva. "Občina bo tako končno dobila spodobno urejeno protipoplavno zaščito. Hkrati pa to pomeni začetek ojezeritve Vonarskega jezera in vzpostavitve novega turističnega centra na reki Sotli, ki bo povezal občini Podčetrtek in Rogaška Slatina," pojasnjuje Misja.

Čiščenje jezerskega dna
Projekt oživitve Vonarskega jezera je po besedah Marka Drofenika sestavljen iz dveh delov. "Da lahko gremo v revitalizacijo jezera, bo potrebno najprej prenoviti in nadgraditi pregrado. Nadaljevanje pa je vezano na izvedbo dodatnih študij in čiščenje območja, ki ga bomo kasneje napolnili z vodo," pojasnjuje Drofenik. Ta del dogovora je vreden 2 milijona evrov in pol, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in predsednik Razvojnega sveta regije mag. Branko Kidrič ga bosta v četrtek podpisala v Rogaški Slatini. Čeprav je denar zagotovljen, pot do uresničitve projekta ne bo enostavna. Po Drofenikovih besedah bo namreč treba še najti kompromis s Hrvaško, prav tako bo treba zadostiti številnim okoljevarstvenim zahtevam, kar pa zahteva svoj čas in denar. (SP)