marec 23, 2017

Izjemen napredek pri ločevanju odpadkov na Kozjanskem

V podjetju OKP Rogaška Slatina v zadnjih letih beležijo izjemen napredek pri ločevanju odpadkov. V šestih občinah se je količina ločeno zbranih odpadkov v osmih letih iz slabih štirih odstotkov povišala na 60. Ob tem se je količina odpadkov, ki jih odložijo, zmanjšala za kar 90 odstotkov.

Slovenci smo v zadnjih letih zelo napredovali pri ločevanju odpadkov, a še vedno je veliko prostora za napredek.

Na dobri poti, a še veliko dela
Po besedah Bojana Pirša, direktorja OKP Rogaška Slatina, so leta 2007 zbrali dobrih 11 tisoč ton odpadkov in jih vse odložili, lani je bila ta številka bistveno manjša. Zbrali so okoli 8.000 ton odpadkov in jih odložili le dobrih 1.200 ton. „To je velik uspeh, zato čestitam uporabnikom, čeprav je še vedno nekaj takšnih, ki ne ločujejo dobro,“ pove Pirš. V mešanih komunalnih odpadkih se še vedno prepogosto znajdeta embalaža in zavržena hrana. Da bi uporabnike še bolj spodbudili k ločevanju in skrbnemu ravnanju z odpadki, so letos izdali zloženko z navodili o tem, kaj sodi v kateri zabojnik. „Pri zbiranju odpadkov je pomembno, da jih že na začetku ločimo, torej, da jih ločijo uporabniki, saj se sicer onesnažijo z drugimi odpadki. Nadaljnja obdelava odpadkov je zato težja,“ pravi Pirš. Z našimi odpadki, potem ko jih odvržemo, še rokujejo drugi ljudje, zato premislimo. kam sodi stvar, ki jo odvržemo.

Namesto rumenih vreč odslej zabojniki
Precej dela ima javno komunalno podjetje trenutno z zamenjavo rumenih vreč z rumenimi zabojniki. V občinah Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli so jih že nadomestili v celoti. V Šmarju pri Jelšah jih bodo letos, del pa tudi v prihodnjem letu. In zakaj so se odločili za zabojnike namesto vreč? „Dosegli smo stopnjo, ko lahko rečemo, da dobro ločujemo, čeprav je še prostor za napredek. Ni več potreben takšen nadzor kot doslej. Ker pri vrečah, je nakladalec odpadkov videl kaj je v njej in če ni bilo vse kot mora biti, je lahko zavrnil odvoz, na uporabnika pa smo naslovili dopis. Uporaba zabojnikov bo sedaj za uporabnike lažja,“ pojasni Pirš. Nekaj napotkov o tem, kam sodi kakšen odpadek, najdete v spodnji galeriji. (NS)

Galerija slik