marec 22, 2018

Jože Čakš odstopil z mesta občinskega svetnika

Nekdanji dolgoletni župan in direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah Jože Čakš je odstopil z mesta občinskega svetnika. Kot pravi, so razlog slabi odnosi v lokalni skupnosti, kaplja čez rob pa je bila zahteva šmarske občine po njegovem odstopu z mesta direktorja knjižnice.

Jože Čakš odhaja tako s položaja občinskega svetnika kot direktorja šmarske knjižnice. Za direktorja je razpis že objavljen.

Razočaran nad odnosom lokalne skupnosti
Jože Čakš ne želi več biti občinski svetnik občine Šmarje pri Jelšah. Kot pravi, se je za odstop odločil, ker ne želi več sodelovati v takšni lokalni zgodbi, ki ne gradi na povezovanju, spoštovanju dela posameznikov, tudi njegovega, in ustvarjanju pozitivnega vzdušja v občini. Znano je, da so odnosi med šmarskim županom Stanislavom Šketom in Čakšem že dlje časa skrhani. Kot je za naš radio dejal Čakš, je o odstopu razmišljal že dlje časa, sodu pa naj bi izbilo dno dogajanje glede zahteve občine po njegovem odstopu z mesta direktorja šmarske knjižnice. Spomnimo, mandat za direktorja je Čakšu ministrstvo podelilo vse do leta 2019. Vmes je izpolnil pogoje za upokojitev, zato bi se moral po zahtevah občine upokojiti. Svet zavoda ga je v začetku tega leta imenoval za vršilca dolžnosti za največ leto dni, a pravne interpretacije zakonodaje o tem, ali je še lahko na položaju, so različne. Na podlagi pravnega mnenja, ki ga je pridobila občina, naj bi bilo nadaljevanje njegovega dela nezakonito. Na zahtevo občine je zato svet tega javnega zavoda pred časom objavil razpis za novega direktorja.

Preveč konfliktov, premalo spoštovanja
Čakš svojega dolgoletnega dela direktorja Knjižnice Šmarje pri Jelšah tako ne bo mogel skleniti s slovesnimi prireditvami ob 40-letnici Kulturnega doma, ki jih šmarska knjižnica pripravlja za jesen. Ob nasprotovanju njegovemu delu in občutku metanja polen pod noge ne skriva razočaranja. "Sam sem skozi v več kot štiridesetletnem delu na kulturnem področju in štiriindvajsetletnemu vodenju občine skrbel, da ni prihajalo do konfliktov, spoštoval sem delo mojih predhodnikov in vseh, ki so delali v dobrobit občine, predvsem tistih, ki so vodili podjetja in zavode. Mojemu Šmarju in ljudem želim vse dobro, ker si zaslužijo le najboljše," še ob slovesu pravi Čakš. Njegovo mesto v občinskem svetu bo najverjetneje zasedla njegova strankarska kolegica z liste Slovenske ljudske stranke, Bojana Žaberl, sicer direktorica Razvojne agencije Sotla. (SP)