oktober 21, 2016

Junaki zaposlovanja v Celju

Brezposelnost v Sloveniji tudi med mladimi še vedno pada, a prava slika je nekoliko drugačna. V Zvezi svodobnih sindikatov Slovenije ugotavljajo, da jih je vedno več ujetih v prekarne oblike zaposlitve, njihove pravice pa so pogosto kršene. Da bi lahko opozarjali na to problematiko, so za mlade zasnovali projekt Junaki zaposlovanja - vrnimo si prihodnost.

Junaki zaposlitve bodo po Celju obiskali še 10 drugih mest po državi. Cilj je mlade spodbuditi, da sami aktivno sodelujejo pri reševanju problematike brezposelnosti ali neustrezne zaposlenosti.

Mladi razmišljajo proaktivno
Projekt je rezultat skupnega dela Zveze svobodnih sindikatov in Zavoda Mladinska mreža Mama. Njegov namen je mlade na dogodkih v njihovem lokalnem okolju spodbuditi, da opozorijo na svoj položaj, razmišlajo o možnostih zaposlitve, preprekah in težavah ter da poskušajo proaktivno sodelovati pri njihovem reševanju. V sklopu projekta bodo po vsej sloveniji pripravili 12 dogodkov. Prvi je bil v Velenju, kjer so bili z odzivom mladih zelo zadovoljni pravi Zala Turšič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije: „Zanimanje je bilo zelo veliko. Sploh, če gledamo na to, da gre za manjši kraj in ne za Ljubljano ali Maribor. S tem so pokazali, da so to teme, ki jih zanimajo in so pomembne za njihov vsakdan.“ Na drugem dogodku v Celju so sodelovale štiri ambasadorke iz lokalnega okolja, vse so brezposelne, zaključujejo študij ali pa so ujete v prekarne oblike dela. Z mladimi so delile svoje izkušnje in skupaj z njimi raziskovale možnosti, s katerimi lahko zaščitijo svoje pravice na trgu dela. V spodnjem posnetku prisluhnite pogovoru Nine Slak z Zalo Turšič o projektu in položaju mladih v Sloveniji. (NS)

Datoteke

POGOVOR Z ZALO TURŠIČ