april 23, 2017

Kislo župo tokrat kuhali pevci

V Šentjurju je ta konec tedna Šentjurjevo. Praznovanje se je začelo že v četrtek, vrhunec pa je bila že tradicionalno sobota. Sončen dan je v Zgornji trg privabil številne obiskovalce.

Dogodek je namenjen tudi lokalnim obrtnikom, rokodelcem in pridelovalcem.

Središče dogajanja sejem
Središče sobotnega dogajanja na Šentjurjevem je Jurjev sejem. Obiskovalci so lahko na njem izbirali med lesenimi, usnjenimi, lončarskimi, kovaškimi in volnenimi izdelki. Manjkale niso niti domače dobrote lokalnih pridelovalcev. Največ pozornosti pa so požele kisle župe, ki so jih letos kuhali pevski zbori iz občine Šentjur. Komisija je ocenila, da so najboljšo pripravili člani Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur, ki so priznali, da so jim pri kuhanju na pomoč priskočile njihove žene. Vse je timsko delo, je po prejemu zlate kuhalnice povedal Rado Marot. Pravi recept so sestavljali dva tedna. Nekaj namigov za zmagovalno kislo juho najdete v spodnjem posnetku.

Glasba, šport, turizem, zabava
Sobotno dogajanje poleg sejma spremlja še ostalo pestro dogajanje. Organizatorji so med drugim pripravili Jurjev pohod, športne igre krajevnih skupnosti, festival folklornih skupin, prvič je zažuvela Soba pobega, otroci pa so lahko ustvarjali v risalnici pod kostanji. Večer je bil glasbeno obarvan, z revijo narodnozabavnih ansamblov in pevcev ter veselico. Vso soboto pa si je bilo mogoče tudi brezplačno ogledati šentjurske muzejske zbirke. Obiskovalci se na Šentjurjevo radi vračajo. Pravijo, da je dogodek postal tradicija in da so v svojem kraju veseli nekoliko drugačnega konca tedna. Nekaj vtisov je zbranih v spodnjem posnetku. Do konca Šentjurjevega 2. maja bo še nekaj dogodkov, katerih, preverite TUKAJ. (TMG)

Datoteke

Rado Marot o receptu za zmagovalno juho

Obiskovalci o Šentjurjevem