marec 14, 2018

Kdo bo kandidiral na Konjiškem in Slovenjebistriškem?

Smo v letu volitev. Junija bodo državnozborske, novembra lokalne. Poslanski, županski in svetniški stolčki so za mnoge mikavni, vendar o kandidaturi za zdaj le redki javno govorijo. Preverili smo, kako je na širšem Konjiškem in Slovenjebistriškem.

Nekaj imen, ki jih bomo našli na glasovnicah tako za državnozborske kot lokalne volitve, je v naših krajih že znanih.

Gorinška mika državni zbor, bo Tadej Slapnik kandidiral za župana?
Konjiški župan Miran Gorinšek ne skriva, da ga mika poslanska funkcija. Gorinšek je vidnejši član Slovenske ljudske stranke, predsednik Kluba županov SLS-a. Za naš radio je potrdil, da se o njegovi kandidaturi na junijskih državnozborskih volitvah v stranki še dogovarjajo. Če ne bo kandidiral za poslanca, ali pa mu preboj v državni zbor ne bo uspel, se bo potem znova potegoval za mesto župana? Pravi, da še ne ve. Sicer pa smo preverili tudi govorice, da naj bi za konjiškega župana novembra kandidiral Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade. Potrdil je, da te možnosti ne izključuje. Da pa se še ni odločil. Slapnik ima že kar nekaj izkušenj tudi z lokalno politiko, saj je bil konjiški občinski svetnik stranke Zares. V sosednji zreški občini župan Boris Podvršnik zagotovo že razmišlja, ali se bo novembra potegoval še za en mandat. Odločitve javno še ni sporočil. Bolj zgovoren je vitanjski župan Mirko Polutnik, ki zaključuje svoj prvi županski mandat. Pravi, da voljo in energijo za še enega ima. Najprej se bo posvetoval z družino, preveril vzdušje med Vitanjčani in se šele potem odločil.

Več imen znanih na Slovenjebistriškem
Slovenjebistriški župan Ivan Žagar nam je povedal, da se za službo poslanca ne bo potegoval. Bo pa najverjetneje znova kandidiral za župana. Nekaj časa se je kot vnovična kandidatka za županjo Slovenske Bistrice omenjala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, a so v stranki DeSUS navedbe zanikali in povedali, da se z njo dogovarjajo o kandidaturi za poslanko. Je pa že odločen predsednik krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju in občinski svetnik Modest Motaln, tudi podpredsednik občinskega odbora SLS. Za naš radio je povedal, da bo kandidiral za poslanca na listi SLS-a. Po neuradnih informacijah naj bi stranka SMC v državni zbor kandidirala Mira Juharta, Socialni demokrati pa upokojenega Ludvika Repoluska, v tem mandatu je občinski svetnik v Slovenski Bistrici. Na listi SDS se bo za vstop v državni zbor potegovala Karmen Furman, sicer direktorica poljčanske občinske uprave. Kandidat Nove Slovenije za poslanca pa naj bi bil Borut Košič, zaposlen na slovenjebistriški občinski upravi. Da si še želi županovati, je že sporočil oplotniški župan Matjaž Orter. Tudi tokrat bo kandidiral kot neodvisni kandidat. In če bo izvoljen, bo znova županoval nepoklicno. Orter bo imel vsaj enega protikandidata. In sicer Andreja Kosa, geodeta, solastnika geodetskega podjetja iz Slovenske Bistrice, sicer novinca v politiki. Kos nam je povedal, da bo kandidaturo uradno najavil v kratkem, tudi on se bo za glasove volivcev potegoval kot neodvisni kandidat, a si želi podpore političnih strank. V občini Poljčane se zna zgoditi, da se bo novembra ponovil boj za županski stolček izpred štirih let, ko je Stanislav Kovačič (na volitve je leta 2014 šel s svojo listo) premagal Tomaža Kokota, kandidata stranke SDS. Oba sicer pravita, da vnovične kandidature ne izključujeta, vendar se dokončno še nista odločila. Kovačič, po poklicu učitelj matematike, je za Štajerski val še povedal, da ga mika vrnitev za šolski kateder. (BF)