avgust 22, 2017

Kozjanski teden starih obrti in običajev v Dobju

Bi radi spoznali našo kulturno dediščino? Ustavite se v Dobju pri Planini, na 9. Kozjanskem tednu starih obrti in običajev. Do nedelje se obeta niz zanimivih dogodkov, na katerih bodo predstavili slovensko kulturno dediščino.

Kmečka opravila v Dobju na star način.

Stara opravila, glasba, gledališče
Na nocojšnjem otvoritvenem večeru bomo po napovedih lastnika Kozjanske domačije Bojana Gučka slišali koncert glasbene skupine Salteris iz Južne Nemčije, zazvenele bodo najlepše Avsenikove melodije. V sredo bodo na svoj račun prišli ljubitelji Tomasovih motorjev »štirjakov«, kar 30 jih bo parkiranih pred Kozjansko domačijo. Tradicijo bodo na Kozjanski domačiji oživljali tudi v četrtek z legendarno Košnikovo gostilno z gosti. Nastopili bodo Šentjurski muzikanti, Milica Prešiček, Ljudske pevke Taščice, Anza, Kozjanski lumpi, Ansambel Pik, citrarka Iva Čede, vokalna skupina Up in nenadomestljivi Franci Podbrežnik. Na stare šege na vasi bodo v petek spomnili z gledališko predstavo Nazaj h koreninam v izvedbi Družinskega gledališča iz Vač.
Sobota bo na Kozjanski domačiji in okrog nje v znamenju Veronikine tržnice. "Obetajo se vožnja z zapravljičkom, igra in animacija za otroke, ogledali si boste lahko staro kuhinjo, kovači s Prevorja bodo pokazali svoje spretnosti, spekli tudi klobaso na žaru, izdelovali boste lahko suhe rože in ognjičevo kremo, prešali sadje na staro prešo, prav tako boste lahko preizkusili sto let star pralni stroj," razlaga Guček in v nedeljo, ob zaključku Kozjanskega tedna, vse, ki radi pešačite po neokrnjeni naravi, vabi še na Guzajev pohod. Pohodniki bodo krenili s Prevorja in s Planine, v Dobju pa se bodo podali na krožno pot od gasilskega doma preko Handila vse do Kozjanske domačije. (SP)