februar 24, 2017

Letos čistilna v Šmartnem na Pohorju

V Šmartnem na Pohorju bodo letos zgradili čistilno napravo in tako zagotovili učinkovit sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda. Denar zanjo je zagotovila občina Slovenska Bistrica. Na odročnejših kmetijah bodo uredili male čistilne naprave.

Nova čistilna naprava v Šmartnem na Pohorju bo stala v bližini šolskega igrišča. (Foto: KS Šmartno na Pohorju)

Poleg osrednje, še male čistilne naprave
Po besedah predsednika krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju Modesta Motalna gre za približno 150 tisoč evrov vredno naložbo, ki jo v celoti financira občina Slovenska Bistrica. Objekt čistilne naprave bo stal blizu šolskega igrišča,, graditi naj bi ga začeli v kratkem. "Če bo šlo vse po predvidevanjih, se bodo gospodinjstva v središču kraja, približno 50 jih je, nanjo lahko priključila še pred koncem letošnjega leta," napoveduje Motaln. Potem pa jih čaka nov izziv. Tako kot za mnoga podeželska območja, je tudi v krajevni skupnosti Šmartno na Pohorju prisotna razpršena gradnja. Tako razvejano kanalizacijsko omrežje bi bil prevelik finančni zalogaj, zato bo potrebo urediti še male čistilne naprave. Prebivalci, ki živijo na odmaknjenih kmetijah bodo pri tem lahko koristili finančno pomoč občine. Slovenjebistriška je denar tudi v ta namen v letošnjem proračunu že zagotovila. Javni razpis naj bi objavila v kratkem.

Kaj bo še novega?
Potem, ko je vaško jedro Šmartnega na Pohorju lani dobilo prenovljeno podobo, se v kraju tudi letos obeta nekaj novosti. Zasadili bodo drevored, ki so ga sicer nameravali že lani, a jim je načrte skazilo vreme. Tako bo kraj pridobil še na hortikulturni popestritvi. Na pokopališču bodo zagotovili javno razsvetljavo, na nekaterih odsekih javnih poti pa zagotovili asfaltno prevleko. (BF)