september 22, 2017

Med Celjem in Laškim že gradijo kolesarsko pot

Začela se je gradnja kolesarske poti med Celjem in Laškim, ki je del celovitega projekta izgradnje regionalnih in državnih kolesarskih povezav. Na celjski občini verjamejo, da bo velika pridobitev tako za lokalno skupnost kot tudi za domačine, ki živijo na tem območju.

Kolesarsko pot med Celjem in Laškim gradi država, saj je del celovitega projekta izgradnje regionalnih in državnih kolesarskih povezav. ( Foto: MOC)

S kolesom po zaviti poti do Laškega
Izgradnja kolesarske povezave med Celjem in Laškim bo stala skoraj 4 milijone evrov, denar bo v celoti zagotovila državna direkcija za infrastrukturo. Nekaj manj kot 2 kilometra in pol dolg odsek gradi sežansko podjetje Adrijaplan, ki ga je na razpisu izbrala država. Odsek je razdeljen v več pododsekov. Po prečkanju mostu v Tremerjah bo kolesarska pot zavila levo po obstoječi makadamski poti pod železniškim mostom in se nadaljevala po desnem bregu Savinje proti protipoplavnem nasipu ob kmetijskih površinah. Savinjo bo steza ponovno prečkala na lokaciji, kjer je predvidena nova brv za pešce in kolesarje. Brv že gradijo. Od tam naprej bo kolesarska pot v celoti zgrajena izven naselja po levem bregu Savinje vse do mostu v Laškem, kjer je lokalna cesta za Jagoče.

Kolesarske naložbe načrtuje tudi celjska občina
Mestna občina Celje si zadnja leta prizadeva občane in občanke spodbujati k uporabi alternativnih prevoznih sredstev. Nenazadnje je sredi tega meseca zagnala projekt eCelje, v okviru katerega bo med drugim v občinski vozni park v naslednjih letih uvedla električna vozila, načrtuje tudi gradnjo novih polnilnic za električna vozila. Spodbuja pa tudi uporabo koles. Ker je za to potrebna učinkovita in varna kolesarska infrastruktura, jo namerava v okviru Celostne prometne strategije v naslednjih letih nadgraditi in posodobiti. Uvedla bo sistem izposoje koles, sistem Park + Ride, in občane spodbujala, naj začnejo uporabljati okolju prijaznejše oblike mobilnosti. To poletje je novo, kolesarjem prijaznejšo podobo dobila Miklošičeva ulica. Z rekonstrukcijo se je spremenil prometni režim, ki zagotovlja širše površine za pešce in hkrati tudi varnejše površine za kolesarje. Celjska občina podobne ukrepe napoveduje tudi na ostalih ulicah v starem mestnem jedru. (NS)