oktober 17, 2017

Osnovna šola Lava praznuje 40 let

Osnovna šola Lava v Celju letos obeležuje 40 let delovanja. Na šoli so prvo praznovanje pripravili v začetku meseca, to popoldne se učenci, njihovi starši in zaposleni veselijo še skupaj s prebivalci mestne četrti Lava.

Na Osnovni šoli Lava je slovesno že ves mesec. (Foto: FB OŠ Lava)

Šola, ki ni le šola
Osnovna šola Lava je ena izmed devetih javnih osnovnih šol v Celju, ki jo obiskuje 427 učencev in ima 58 zaposlenih. V zadnjih petih letih je bila deležna številnih posodobitev in novosti, pravi ravnateljica Marijana Kolenko: „Smo energetsko sanirali celoten ovoj stavbe in jo tudi estetsko olepšali. Prenovili smo notranjost šole, jedilnico, nas pa v prihodnje še čaka kar nekaj dela. Želimo namreč obnoviti še vse prizidke. Kljub temu lahko rečem, da je šola ob 40-letnici skoraj kot nova.“ Sicer pa Osnovna šola Lava že dolgo ni več samo izobraževalna ustanova. Kolenkova, ki je na čelu šole 13 let, poudarja: „Zavedamo se, da samo osnovnošolski program, ki ga uresničujemo znotraj učnih načrtov, ne zadostuje več za znanje prihodnosti. Zato otrokom zadnje desetletje omogočamo pester, kakovosten in raznolik razširjen program, v okviru katerega razvijajo številne svoje zmožnosti, ki jih med samim poukom zagotovo ne bi mogli.“ Na šoli samo letos izvajajo deset temeljnih projektov. Preko njih otrokom omogočajo razvoj osmih temeljnih evropskih kompetenc, od jezikovnih in matematičnih zmožnosti, zmožnosti sodobnih tehnologij, socialne, državljanske in kulturne kompetence.

Praznovali večkrat
40-letnico bodo na šoli obeležili kar dvakrat. S povabljenimi gosti in bivšimi učenci so praznovali v začetku oktobra. To popoldne učenci, njihovi starši in zaposleni praznujejo še s prebivalci mestne četrti Lava, kjer domuje šola. V okolje, kjer deluje, je močno vpeta in z njim dobro sodeluje, poudarja Kolenkova. Darilo ob visokem jubileju so dobili tudi učenci. Učenci nižje stopnje so uživali na koncertu, zanimive dogodke pripravljajo tudi za starejše šolarje. Na Osnovni šoli Lava so ob jubileju izdali tudi monografijo, njihovo drugo Rastočo knjigo, ki je letos posvečena prav 40-letnici. (NS)