junij 15, 2018

V Podsredi bo festival ekološke hrane

V nedeljo bo na gradu Podsreda Festival ekološke hrane, ki ga Kozjanski park že 6. leto organizira v podporo sonaravni in okolju prijazni pridelavi hrane. V ospredju bo ponudba ekološke hrane, obetajo pa se tudi predavanja o čebelah, razstava, delavnica za najmlajše in pohod po parku.

Utrinek z lanskoletnega festivala. (Foto: Kozjanski park)

Ekološko kmetovanje za park najbolj primerno
Ekološko kmetovanje je ena od najboljših trajnostnih oblik sožitja med človekom in naravo in je v Kozjanskem parku, pa tudi drugod po Sloveniji vedno bolj pomembno. "Ekološko kmetijstvo prispeva k ohranjanju kulturne kmetijske krajine, biotske raznovrstnosti, varstvu virov pitne vode in varstvu celotnega okolja. Je veja kmetijstva, ki jo v parku najbolj podpiramo, saj menimo, da je takšno kmetijstvo najbolj primerno za naše zavarovano območje," razlaga Tatjana Kotnik iz JZ Kozjanski park in dodaja, da želijo z ekološkim festivalom spodbujati prebivalce parka, da se za takšen način kmetovanja tudi odločijo. Z veseljem ugotavljajo, da je zanimanja za ekološko kmetovanje vedno več, zanj se radi odločajo tudi mladi.
 
Od kulinarike do predavanj in plesa
Na ekološkem festivalu na dvorišču gradu Podsreda se bodo v nedeljo na stojnicah predstavljali ponudniki ekološke hrane, šolarji iz zavarovanega območja parka ter tradicionalni obrtniki. Z letošnjim festivalom se bodo pridružili tudi svetovnemu dnevu čebel, saj bo rdeča nit strokovnih predavanj vezana na pomen opraševalcev in biodiverzitete za prihodnost kmetijstva. Zavod za varstvo kulturne dediščine bo na gradu postavil razstavo o invazivnih tujerodnih vrstah. Na slavnostnem odprtju festivala bo ob ritmih etno skupine Nojek zaplesala Folklorna skupina Kozje. Bogato gostinsko ponudbo z ekološkimi jedmi bo pripravila Hiša vin Emino. Najmlajši bodo širili obzorja na zanimivi delavnici s Hermanom Lisjakom z naslovom Klobuček za praznovanje. Ljubitelji pohodništva in narave pa se bodo lahko v okviru festivala podali na 13. tradicionalni pohod po Kozjanskem parku, kjer bodo spoznali številne zanimivosti o naravi tega zavarovanega območja. Podrobneje o programu TUKAJ. (SP)