november 14, 2016

Multimilijonarji tudi v naših krajih

Sto najbogatejših Slovencev ima skupaj 4,6 milijarde evrov premoženja. To je toliko kot lani. In na lestivici najpremožnejših, ki jo pripravlja revija Manager, so tudi podjetniki oziroma gospodarstveniki iz naših krajev. Deset smo jih opazili.

Premoženje najbogatejših Slovencev na Managerjevi lestvici je v večini primerov vrednost njihovih deležev v podjetjih, v nekaterih primerih tudi drugega premoženja, ki so ga lahko ugotovili, kot so vrednostni papirji in nepremičnine.

Iz naših krajev najviše Strašek, Jager in Pišek
Na 11. mestu letošnje Managerjeve lestvice najbogatejših Slovencev je Bogomir Strašek (podjetje KLS Ljubno ob Savinji) s 67,5 milijona evrov premoženja, v primerjavi z lanskim letom ga je povečal za dobrih 10 milijonov. Na 14. mestu najdemo družino Jager (Jagros), njihovo premoženje je ocenjeno na 57 milijonov, to je skoraj 11 milijonov več kot lani. V primerjavi z lanskim letom se je občutno (za kar 20 mest) povzpel Franc Pišek (Pišek Vitli Krpan) - z dobrimi 29 milijoni evrov vrednim premoženjem ga najdemo na 38. mestu. Na 57. mestu sta Ivan in Tatjana Pfajfar (Inpos) s premoženjem, vrednim 23, 3 milijona evrov. Za kar 30 mest je po lestvici zdrsnil Izidor Krivec (Celjske Mesnine), najdemo ga na 70. mestu - 21,4 milijona evrov je vredno njegovo premoženje. Z 20,5 milijona evrov je Konjičan Savo Grilj (Konus Konex) na 74. mestu, na 78. mestu pa Robert Grah in Romanca Hoić (SG Automovitve) s 20,3 milijona evrov. Igor in Tanja Skaza (Plastika Skaza) sta z 19,5 milijona evrov vrednim premoženjem uvrščena na 80. mesto, na 95. mesto pa družina Albreht (Zlatarne Celje). Le mesto niže najdemo Uroša Merca (Bisol) z 18,9 milijona evrov. Povejmo še, da sta tudi letos na vrhu lestvice Iza in Samo Login (Outifit7) s 699 milijonskim premoženjem. (BF)