februar 1, 2015

Muzejsko društvo Kozje z novim predsednikom in s številnimi načrti

Muzejsko društvo Kozje je dobilo novega predsednika, odslej ga bo vodil Peter Krivec. Ena prednostnih nalog društva bo zagotavljanje ustreznih prostorov za arhiviranje muzejskega gradiva. Krivec obljublja tudi monografijo Kozjega.
Bo društvo prostore dobilo v tem objektu?
Akademski slikar Peter Krivec je na čelu Muzejskega društva Kozje nasledil upokojenega zgodovinarja in etnologa Slavka Kremenška, ki pa še naprej ostaja aktiven član društva. V ospredju društvenih prizadevanj bo po napovedih Krivca še naprej priprava predavanj in razstav z domoljubno tematiko. Tako bodo v kratkem postavili na ogled dela domačega slikarja Marjana Prešička, predstavili bodo tudi pravkar izdano knjigo Jožeta Božička - Šest petletk steklarne v Kozjem. Krivec si prav tako želi v Kozje povabiti jezikoslovko Zinko Zorko, ki je preučevala kozjanski dialekt.

Tisočletnica prve omembe Kozjega

V društvu sicer že z nestrpnostjo pričakujejo prihodnje leto, ko bo minilo tisoč let od prve omembe Kozjega. Ob tem pomembnem jubileju načrtujejo izdajo obsežnega zbornika o zgodovini kraja. Pri njegovem nastajanju ima nosilno vlogo nekdanji predsednik društva, zgodovinar in etnolog Slavko Kremenšek. Pomagali mu bodo še ostali dobri poznavalci, med njimi Slavko Ciglenečki z Inštituta za arheologijo. To bo prvi daljši monografski pregled zgodovine Kozjega v obliki zbornika. V njem bo preteklost kraja od paleolitika do leta 1945. Obdobje novejše zgodovine pa bo treba po besedah Kremenška še proučiti in bo prostor našla v nadaljevanju zbornika v prihodnjih letih.

Novi prostori v Kozjanki?

Ena večjih želja Muzejskega društva Kozje so novi prostori, ki bi služili tako razstavam in prireditvam kot shranjevanju arhivskega gradiva. Imeli bi jih v Kozjanki – nekdanji graščinski stavbi v trgu Kozjega. Stavba po mnenju Krivca nudi edinstvene pogoje za varno in pregledno predstavitev dragocene dediščine Kozjanskega. Svoje upe na boljše prostore v društvu polagajo na dogovor med občino in Kozjanskim parkom, ki je tudi lastnik nekdanje graščinske stavbe. (SP)