junij 11, 2016

Na 16. Večeru slovenskih viž v narečju slavili Lisjaki in Raubarji

Ta petek  je v Škofji Loki potekal 16. Večer slovenskih viž v narečju. Po strokovni plati so slavili Lisjaki z Barbaro in Neli, ki so domov odnesli nagradi za najboljšo melodijo in za najboljši nastop v celoti. Prehodni pokal »Vandrovček« pa se je – kot nagrada občinstva – še za leto dni vrnil v roke Raubarjev.

Letos so na festivalu prevladovali bolj poskočni ritmi
Namesto loškega gradu, ki dogodek gosti ponavadi, je zaradi slabe vremenske napovedi festival narečnih viž sprejela tamkajšnja športna dvorana na Trati. Kljub tako izgubljeni čarobnosti grajskega prizorišča je bila prireditev izvrstna in je postregla z osmimi odličnimi novimi vižami z besedili v narečjih. Edini slovenski festival, ki ohranja slovensko pestrost jezika z besedili v narečjih, je na svojem odru predstavil pet polk in tri valčke. Narečna govorica se v sodobnem svetu in ob poplavi različnih modernih komunikacijskih poti prav hitro izgublja oziroma meša z novimi izrazi, narečja pa vse bolj tonejo v pozabo. Tudi zato je škofjeloški festival pomemben za slovenski prostor in ga je letos ob pokroviteljstvu občine Škofja Loka sprejelo pod svoje okrilje tudi Ministrstvo za kulturo.

Na odru 16. Večera narečnih viž smo slišali tudi štajersko in pohorsko narečje
V tekmovalnem delu smo slišali skladbe v notranjskem, gorenjskem, dolenjskem, štajerskem, pohorskem in poljanskem narečju. V notranjskem narečju smo slišali dve skladbi: LISJAKI z Barbaro in Neli (pevki prihajata iz tržaškega zaledja) so zapeli skladbo »Kdr bwš rat'la mama«, ansambel BRKINSKI TRIO pa »Malu pretiravaš«. Gorenjsko narečje je zastopal ansambel GALOP s »Flet'n se mam«, v dolenjskem narečju je skladbo »Kdur pije« predstavil ansambel ŠMENT, MURNI so se v štajerskem narečju spraševali »Ja kua pa zaj«, po pohorsko pa so FRAJERKE prepevale »Tau, tau«. V poljanskem narečju so nas RAUBARJI ponesli »Čez polanske griče«, ansambel ODKLOP pa je obujal »Pozablen vašk ževlejne«.                                                                 

Nagrada občinstva je ponovno pristala v rokah Raubarjev
Strokovna komisija je tokratno nagrado za najboljše narečno besedilo prisodila Davidu Mohoriču, ki je napisal besedilo za vižo »Čez polanske griče« v izvedbi Ansambla Raubarji. Nagradi za najboljšo melodijo in za najboljši nastop v celoti so za vižo »Kdr bwš rat'la mama« odnesli domov Lisjaki z Barbaro in Neli. Nagrado občinstva in največ navdušenja v dvorani pa so poželi Raubarji, ki s skladbo Čez polanske griče ponovili svoj lanski uspeh in domov za še eno leto odnesli prehodni kip Vandrovček. Kot lahko slišite v dodanem posnetku, je Blaž Jenkole njihovo zmago za Štajerski val komentiral tudi s hudomušnim povabilom med poljanske griče.  

Vodovnikovo nagrado podelili dolenjskemu poetu Jožetu Grgoviču
Skozi ves večer so ljubitelje domačih viž v Škofji Loki v revijalnem delu festivala zabavali še zmagovalci ostalih slovenskih festivalov: to so bili Ognjeni muzikantje, Jug, Žargon in Sekstakord. Povejmo še, da je bila na 16. večeru slovenskih viž v narečju podeljena tudi prestižna Vodovnikova nagrada za dolgoletno kakovostno ustvarjanje besedil, ki jo poklanjata Društvo pesnikov slovenske glasbe in občina Zreče. Tokrat jo je prejel dolenjski poet Jože Grgovič, ki piše predvsem o motivih iz preprostega ljudskega, kmečkega življenja, njegova besedila pa največkrat zapojejo v ansamblih Frančič, Pogum in Vrisk. Seveda boste najlepše melodije iz tokratnega festivala narečnih viž slišali na naših valovih v prihodnjih nedeljah, v glasovnih priponkah pa vam ponujamo v poslušanje zmagovalni dve.

Datoteke

Blaž Jenkole (Raubarji).mp3

Raubarji - Čez polanske griče.mp3

Lisjaki z Barbaro in Neli - Kdr bwš rat'la mama.mp3