maj 22, 2016

Na 36. Maratonu treh src slavili Kenijci

36. Maraton treh src je v Pomurje privabil množico tekačev, pohodnikov, otrok, navijačev in ljubiteljev športa. Zlati medalji na maratonu Radenska Classic sta v moški in ženski konkurenci osvojila Kenijca, najboljša Slovenca sta bila Helena Javornik in Janez Mulej na tretjih mestih. Polmaratona Radenska Light se je med skoraj 1800 tekači in tekačicami udeležil tudi predsednik države Borut Pahor.

Štart 36. Maratona treh src, ki je v Radence privabil množico tekačev, pohodnikov, otrok, navijačev in ljubiteljev športa. (Foto: Jure Makovec)

Na najdaljši preizkušnji, maratonu Radenska Classic, je med ženskami slavila Kenijca Hellen Jepkosgei Kimutai, med moškimi pa Samson Mungai Kagia. Maraton je letos štel tudi za državno prvenstvo; med ženskami si je svoj 40. naslov prvakinje na svojem jubilejnem 50. maratonu pritekla Helena Javornik, med moškimi pa je državni prvak postal Janez Mulej.

Tekmovali sami s seboj, zmagali vsi
Maratonsko progo Radenska Classic, letos prvič v enem krogu, ki je štirikrat prečkala mejo med Slovenijo in Avstrijo, je preteklo 330 maratonk in maratoncev, na vseh razdaljah, vključno z otroškimi teki, pa je nastopilo skoraj 9.000 tekačev. Pričakovanja organizatorjev o rekordni udeležbi so se uresničila. V cilju so junake teka na 42,195 kilometra z medaljami pričakali slovenski nordijski smučarji na čelu s Petrom Prevcem, kar je bila še dodatna nagrada po pretečenih kilometrih.

Rekorda proga ni bilo, bilo pa je izjemno vzdušje, organizatorji zadovoljni
Čeprav rekord proge ni bil presežen, verjetno tudi zaradi izjemno toplega vremena, je organizatorjem 36. Maratona treh src ponovno uspelo pričarati tisto čarobno vzdušje, po katerem Maraton treh src slovi daleč naokoli. »Ne bi rekel, da ga uspe pričarati nam, ampak je to rezultat dela s srcem. S tremi srci, če sem čisto natančen,« je vesel nad uspešno izpeljanim dogodkom izpostavi predsednik organizacijskega odbora 36. Maratona treh src Boštjan Gerlec. »Brez neverjetne predanosti okoli 900 prostovoljcev, dolgoletne podpore Radenske, izjemne pripravljenosti na sodelovanje naših avstrijskih sosedov v Bad Radkersburgu ter slovenskih občin Radenci, Gornja Radgona, Cankova in Tišina nam zagotovo ne bi uspelo,« je dodal.

Potek proge velikega maratona Radenska Classic
je tekače velikega maratona Radenska Classic vodila iz Radencev v Gornjo Radgono, kjer so tekači prečkali most na Muri - in s tem mejo med Slovenijo in Avstrijo – ter pot nadaljevali preko avstrijske Radgone (Bad Radkersburga) in Zenkovcev (Zeltinga) nazaj v Slovenijo, skozi Cankovo, Skakovce, Krajno in Gederovce, nato pa spet za nekaj časa v Avstrijo, skozi Žetince (Sicheldorf) in Potrno (Laafeld) nazaj v Radgono in ponovno preko Mure v Gornjo Radgono, od tu pa skozi Orehovce in Boračevo do cilja v Radencih.

Video animacije prog
Radenska Classic, 42 km: https://www.youtube.com/watch?v=qx-JNyTLDnU
Radenska Naturelle, 21 km: https://www.youtube.com/watch?v=sfbwzNwc61E
Radenska Light, 10 km: https://www.youtube.com/watch?v=w1SGF9LBa00
Oazin tek, 5,5km: https://www.youtube.com/watch?v=IP2eO6GFujk

Galerija slik