november 19, 2017

Na celjski gimnaziji Veselje do znanosti

Na Gimnaziji Celje – Center so petek posvetili znanosti. Že desetič so z nacionalno prireditvijo obeležili Svetovni dan znanosti za mir in razvoj. Letos je sodelovalo 28 slovenskih šol in delegacije partnerskih šol iz Kruševca in Trsta.

Znanost je lahko tudi zabavna, so med izvajanjem različnih poskusov in opravljanjem nalog ugotavljali učenci in dijaki. (Foto. Radio Štajerski val)

Takšen pouk veliko bolj zanimiv od običajnega
Več kot 300 učencev, dijakov in mentorjev je na celjski gimnaziji konec tedna dokazovalo, da je znanost lahko tudi zabavna in da jo lahko lažje razumemo skozi praktične prikaze. Osrednja tema letošnjega Veselja do znanosti so bili eksperimenti v naši okolici, ki so jih izvajali strokovnjaki iz Centra eksperimentov Maribor. Dijaki in mentorji vseh sodelujočih šol pa so ob tem pripravili še več kot 20 različnih zanimivih delavnic. Na njih so opravljali poskuse s področja fizike, kemije, biologije, matematike, geografije, zgodovine in glasbe. Mi smo učence in dijake obiskali na delavnici, kjer so opravljali kemične poskuse, kot bi jih v domači kuhinji, s povsem običajnimi sestavinami in snovmi. Ko smo jih povprašali, ali jim je takšen pouk bolj všeč od klasičnega, za šolskimi klopmi, so vsi v en glas zatrdili, da je praksa veliko bolj zanimiva. V preteklih desetih letih je prireditev Veselje do znanosti k spoznavanju znanosti na zabaven način privabila že več kot 2000 mladih in številne ugledne slovenske znanstvenike. Kako je bilo na zadnji, pa si oglejte v spodnji galeriji. (NS)

Galerija slik