avgust 31, 2015

Na cestah znova šolarji, zato previdno!

Novo šolsko leto je tik pred vrati in z njim znova gneča na cestah. Otroci zaradi razigranosti pogosto pozabijo na nevarnosti in so lahko v prometu nepredvidljivi, zato policisti predvsem v okolici šol in vrtcev voznike pozivajo k posebni previdnosti in spoštovanju prometnih predpisov.

Za varnost na cestah moramo skrbeti vsi udeleženci v prometu.

Aktivni že pred začetkom šole
Policisti, občinski Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in vzdrževalci cest so aktivnosti za varno pot otrok v šolo in domov začeli že prejšnji teden. Označili so nevarne odseke, obnovili talne označbe, postavili dodatne opozorilne znake in osveščali o pomenu varne vožnje. V prvih šolskih dneh se jim bodo pridružili še številni prostovoljci, ki bodo skrbeli za varnost otrok v bližini šol in vrtcev, na prehodih za pešce, avtobusnih postajališčih.

Najpomembnejša preventiva
Policisti ob tem napovedujejo poostren nadzor prometa. Kot napovedujejo na Generalni policijski upravi, bodo preverjali varno hojo otrok in prečkanje cest, opremljenost otrok z odsevnimi telesi, opremljenost prvo- in drugošolcev z rumenimi ruticami ter brezhibnost koles, koles s pomožnim motorjem in koles z motorjem. Redno bodo preverjali pravilno uporabo varnostnih čelad. Pod drobnogledom bodo tudi vozila, s katerimi starši malčke, otroke in mladostnike vozijo v vrtce in šole. Preverjali bodo njihovo tehnično brezhibnost ter uporabo otroških avtosedežev in varnostnih pasov. Ker je najpomembnejša preventiva, bodo policisti prav tako obiskovali šole in pripravili predavanja za starše o prometni varnosti. Nekaj nasvetov za starše, voznike in otroke so zbrali na spletni strani Generalne policijske uprave, najdete jih na TEJ POVEZAVI. (AD)