april 1, 2017

Na gredice posadimo trajnice

Sobote na Štajerskem valu prinašajo oddajo Za dom in vrt. Tokrat smo spregovorili o trajnicah, ki so vedno moderne. Z nami je bil urejevalec okolice Modest Motaln.

Trajnice v vrtnariji.

Kako jih kombinirati? 
Inženir hortikulture in urejevalec okolice Modest Motaln pravi, da hitro spreminjanje v vseh panogah, tudi vrtnarski, pripelje do novih stilov oblikovanja z rastlinami in, kar je v zadnjem času še posebej popularno, tudi do modnih rastlin, prav med temi velja izpostaviti trajnice. „Pri oblikovanju zasaditev s trajnicami lahko z gotovostjo trdimo, da so take zasaditve brezčasne, umirjene in privlačne. Katere rastline saditi kam in v kakšni kombinaciji, je odvisno od tega, kakšen koncept vrtnega oblikovanja uporabimo in kakšen učinek želimo doseči“, poudarja Motaln. Ob tem razlaga, da v futurističnih zasaditvah prevladuje kombinacija zastirk in drugih neživih elementov ter vrtnih skulptur na eni strani ter izbranih, največkrat manj cvetočih rastlin na drugi strani. Povsem drugačen in že uveljavljen način zasaditev, ki prinaša popestritev in pravo pašo za oči, pa predstavljajo nekoliko bolj divje zasaditve, kjer imamo več raznolikih rastlin. Kako jih kombinirati, prisluhnite v posnetku oddaje na spodnji povezavi. 

Kakovost sadik je zelo pomembna
Motaln ob tem poudarja, da je za lepo gredico pomemben izbor kakovostnih rastlin. Najboljša izbira so po njegovih besedah sadike, ki so vzgojene na prostem in v skromnih razmerah, torej na navadni vrtni zemlji. "Pogoj za nakup naj ne bosta vedno cena in trenutni izgled rastline. Sadike, ki rastejo v skromnih razmerah, res niso bujno razraščene, imajo pa dobro razvit koreninski sistem in vajene so neusmiljenih vremenskih pojavov. Takšne sadike se bodo hitreje in lažje vrasle ter tako odlično preživele prvo zimo in opravičile ime trajnice," razlaga naš tokratni gost oddaje Za dom in vrt. Posnetku celotne oddaje prisluhnite na spodnji povezavi, z Modestom Motalnom se je pogovarjala Katja Žolgar.