september 18, 2015

Na pomoč sirskim beguncem

V Slovenijo je že prišlo nekaj beguncev iz Sirije, kjer divja vojna. V prihodnjih dneh jih je pričakovati še veliko več. Ministrstvo za notranje zadeve in občine bodo poskrbeli za njihovo začasno nastanitev, dobrodelne organizacije pa jim bodo nudile osnovno humanitarno pomoč. Pomagate lahko tudi vi.

Begunce, ki so v četrtek zvečer prišli v Slovenijo z vlakom čez Dobovo, so prepeljali v sprejemni center v Brežicah. Večina si želi novo življenje ustvariti v Nemčiji in Avstriji. V Sloveniji, kot pravijo, ne želijo ostati.

Za najnujnejše poskrbljeno
Rdeči križ Slovenije bo tako kot ostale organizacije Rdečega križa po Evropi beguncem zagotovil osnovno humanitarno pomoč. Delil bo vodo, hrano in higienske pripomočke ter jim nudil prvo pomoč. Pričakujejo, da bi lahko v naslednjih dneh s Hrvaške v Slovenijo prišlo približno pet tisoč beguncev. V Rdečem križu Slovenije pravijo, da je najnujnejše pripravljeno, bo pa zagotovo potrebna tudi pomoč dobrih ljudi. 

Kaj zbirajo?
Rdeči križ Slovenije je za humanitarno pomoč beguncem v Sloveniji namenil prvih 20.000 evrov iz svojega solidarnostnega sklada. Skupaj s 56 območnimi združenji Rdečega križa Slovenije pa zbira še prepotrebno hrano in pripomočke. „Zbiramo konzervirano hrano, in sicer hrano, ki ne vsebuje svinjskega mesa, potrebujemo pitno vodo ter higienske pripomočke, kot so milo, zobna pasta, zobne ščetke, brisače, vložki, plenice za otroke … Zelo dobrodošli pa so tudi manjši šotori, odeje, spalne vreče in ležalne podloge,“ našteva sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Slovenske Konjice Renata Gabrovec. Oblačil in obutve, kot pravi, trenutno še ne potrebujejo. Stvari lahko oddate v najbližjem območnem združenju Rdečega križa, več informacij ter transakcijski račun, kamor lahko nakažete tudi denar, pa preberite TUKAJ. Rdeči križ je sicer le ena od organizacij, ki zbira pomoč za begunce, pomagajo tudi številni drugi.

Prostor za begunce tudi na Celjskem
Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo seznam lokacij, kamor bi lahko namestili migrante. Tiste, ki mejo prečkajo v Obsotelju, jih vozijo v nastanitveni center v Brežice. Če bi v Slovenijo prišlo večje število beguncev, so med možnimi nastanitvami tudi objekti v Celju, Štorah in Velenju. V velenjskem samskem domu bi bilo mogoče begunce namestiti takoj, v samskem domu v Štorah pa bi bila pred tem potrebna obsežnejša ureditvena dela. Prav tako bi bilo po ureditvi prostorov mogoče begunce namestili v prostorih Srednje ekonomske šole Celje, na seznamu je tudi poslovno-stanovanjski objekt v Zadobrovi pri Celju. (AD)

Povezane novice:
Sirska družina spet skupaj
V Celju za begunce dobro poskrbjeno