junij 29, 2015

Na Ponikvi kmečka opravila po starem

Ponikva je bila konec tedna v znamenju kmečkih opravil. Tako, kot so jih opravljali nekoč, s koso in z grabljami, ne z modernimi stroji. Pripravili so namreč regijske kmečke igre in državno tekmovanje v ročni košnji.

Če hočete, da je delo zares dobro opravljeno, tudi grabljenje ni enostavno. (Foto: Blaž Kukovič in Petra Kolar)

Tekmovalci iz vse države
Regijske kmečke igre je gostilo Društvo podeželske mladine Šentjur, organizator državnega tekmovanja v ročni košnji pa je bilo Društvo koscev in kosic Slovenije. Na prvem se je za naslov najboljših potegovalo 8 ekip, na drugem pa več kot 50 posameznikov.

Zmagali Konjičani
V regijskih kmečkih igrah so se najbolje izkazali člani Društva podeželske mladine Slovenske Konjice, drugo je bilo Društvo podeželske mladine Tabor, tretje pa Društvo podeželske mladine Spodnja Savinjska dolina. Z nazivom najboljši kosec se je okitil Miha Podkubovšek, z nazivom najboljša grabljica pa Urška Jezernik.

Kdo je najbolj spreten s koso?
Na državnem tekmovanju v ročni košnji je bila konkrenca še večja, saj se je zbralo 50 koscev in kosic iz vse Slovenije. Med mladinci sta bila najboljša Zala Janža in Denis Jereb, v ženski kategoriji je zmagala Marija Veršič, med seniorji pa Vinko Boršnik. V tako imanovani kraljevi kategoriji je slavil David Avgustinčič, najboljši ekipa v štafeti košnje pa je postala ekipa Slovenia beauty. Nekaj utrinkov z dogodka si oglejte v spodnji fotogaleriji. (AD)