januar 5, 2017

Na Pragerskem potrdili ptičjo gripo

Na Pragerskem so potrdili primer ptičje gripe pri treh labodih, ki so poginili pred dnevi. Okuženi so bili z virusom podtipa H5N8. Da se virus ne bi širil, je treba tudi v naših krajih upoštevati določena pravila.

Virus ptičje gripe so odkrili pri treh labodih. (Fotografija je simbolična,)

Prenašanje z neposrednim stikom
Ptičjo gripo je potrdil Nacionalni veterinarski inštitut v Ljubljani, ki je analiziral odvzete vzorce. Največje tveganje za prenos bolezni na perutnino in ptice v ujetništvu predstavlja neposreden stik z okuženo živaljo ter krma in voda, ki bi bili kontaminirani z virusi. Prenos je po podatkih Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin prav tako možen z obutvijo, obleko in opremo, ki je prišla v stik z okuženim materialom.

Nujni ukrepi tudi na Celjskem in Mariborskem
Da bi preprečili razmah ptičje gripe, je Državno središče za nadzor bolezni poziva, da je treba na območju Maribora, Ptuja, Murske Sobote, Celja in Novega mesta perutnino in ptice v ujetništvu zadrževati v zaprtih prostorih ter preprečiti stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Tudi krmiti in napajati jih je treba v zaprtih oziroma pokritih prostorih. Tudi drugod po državi je priporočljivo zadrževati perutnino v zaprtih prostorih. Prav tako ni dovoljeno krmljenje prostoživečih vodnih ptic.

Ljudje nismo ogroženi
Zdravstveni strokovnjaki ob tem zagotavljajo, da virus podtipa H5N8 za ljudi naj ne bi bil nevaren, vseeno svetujejo, da se izogibate stika z morebitnimi poginulimi pticami. (AD)