marec 14, 2017

Na Prangerju pod drobnogledom devet pesniških zbirk

Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Pranger bo tudi letos v Ljubljani, Rogaški Slatini in Šmarju pri Jelšah. Izbrali so že pesniške zbirke, ki bodo letos v središču pozornosti. Prav tako so že objavili natečaj za najboljšo pesem mladih literatov.

Pranger ni namenjen le ustvarjalcem poezije, pač pa tudi bralcem. V Rogaški Slatini je tako vsako leto tudi prodaja knjig izbranih avtorjev. (Foto: Ana Petrovčič)

Izbrala jih je kritiška trojica
Letošnji festival Pranger bo že štirinajsti. Čeprav bo šele konec junija, so njegovi ustvarjalci že razkrili imena pesniških zbirk, ki jih bodo pod drobnogled vzeli kritiki. Vsak od trojice kritikov je izbral tri avtorje in njihove pesniške zbirke, o njih bodo razpravljali na razpravah na Sladki Gori in v Rogaški Slatini. Stanka Repar je izbrala zbirko „Didaskalije k dihanju“ avtorice Anje Golob, „Frekvence votlih prostorov“ pesnika Dejana Kobana ter zbirko „Deklice“, ki jo je napisala Ana Porenta. Izbor kritika Muanisa Sinanovića so zbirka „Tatar“ Jerneja Županiča, „Orjaški gobec globusa“ Urške Kramberger in „K območnim poročilom“ Blaža Božiča. Izbor je opravil tudi Ivan Dobnik. Za Pranger je izbral zbirko „Kalende“ Milana Vincetiča, „In Darwinu zadrhti roka“ Milana Dekleve ter „Svet in svet“ Gregorja Podlogarja.

Natečaj za mlade literate
Festival Pranger bo med drugim že enajstič prinesel tudi Elo, namenjeno mladim literarnim ustvarjalcem. V sodelovanju s Knjižnico Rogaška Slatina so že objavili javni natečaj za najboljšo pesem. Letošnja tema je domišljija. Osnovnošolci imajo čas za oddajo pesmi do 20. maja, napisana pa je lahko v eni od znanih pesniških oblik ali pa v popolnoma svobodni obliki. Mlade pesnike sprašujejo: „Kaj vse nam pomeni domišljija, ali si lahko predstavljamo življenje brez domišljije ter kam vse nas lahko popelje?“ (AD)