marec 10, 2018

Na Rogli ena boljših zimskih sezon

Obisk Rogle to zimo je bistveno večji kot med lansko zimsko turistično sezono. Samo decembra in januarja so gostili že nekaj manj kot 100 tisoč smučarjev. To je skoraj četrtino več kot v enakem obdobju lani. Najverjetneje bo ta zima ena bolj obiskanih v zadnjih letih.

Na Rogli so to zimo zelo zadovoljni z obiskom. Da bi bilo tako tudi v prihajajočih zimah, vzpostavljajo sistem zasneževanja. Želijo biti v čim manjši meri odvisni od vremena. (Foto: Unitur)

Že nekaj časa najbolj obiskani zimski center
Zadnje štiri zime je bila Rogla najbolj obiskano slovensko smučišče. Ponudba v tem zimsko-rekreacijskem središču je prilagojena potrebam družin z otroki. "V minuli zimski sezoni 2016/2018 smo na smučiščih Rogle našteli 188.500 smučarjev. To je dober odstotek več kot sezono pred tem," pravi direktorica Uniturja Barbara Soršak. To zimo bo obisk zagotovo bistveno višji, saj so le decembra in januarja našteli že skoraj 100 tisoč obiskovalcev. Februarja je bila zaradi nove snežne pošiljke in šolskih počitnic obiskanost prav tako zelo dobra. Upajo, da bodo pogoje za smučanje lahko zagotavljali vse do velikonočnih praznikov.

Da bi bili manj odvisni od vremena
Da bi bili v prihodnjih zimskih turističnih sezonah manj odvisni od vremena, so lani na Rogli začeli posodabljati sistem zasneževanja. Gre za velik finančni zalogaj v višini 2,7 milijona evrov, zato naložbo uresničujejo postopoma. Zaključena naj bi bila leta 2020. "Naš cilj je vzpostaviti sistem, ki nam bo omogočal, da vsa smučišča na Rogli zasnežimo v petih dneh. Ob ustreznih temperaturah seveda. Vemo, da so zime vremensko vse bolj muhaste, zato iščemo načine, da ne bi bili več tako odvisni od vremena," poudarja Soršakova. Doslej so položili 2,2 kilometra dolg vod za dobavo vode in zraka in postavili 24 visokotlačnih topov. Sodoben sistem zasneževanja naj bi dokončno uredili v treh letih. (BF)