junij 4, 2016

Naj bo uživanje na soncu varno!

V vse bolj toplih in sončnih dneh naše misli uhajajo na počitnice, z veseljem oblečemo lahka oblačila in večina si ob tem zaželi zdravo, rahlo porjavelo kožo. Zato je prav, da nekaj pozornosti posvetimo varnemu izpostavljanju sončnim žarkom.

Poleti se ne izpostavljajte soncu med 11. in 16. uro.

Ne pretiravajmo
Strokovnjaki poudarjajo, da imajo sončni žarki lahko na našo kožo pozitivne in negativne učinke. Zmerno izpostavljanje soncu ugodno vpliva na naš organizem. Omogoča nastajanje D vitamina v koži in krepi obrambno sposobnost, pozitivno vpliva na naše psihično in fizično počutje. Za zadostno tvorbo vitamina D je dovolj že vsakodnevna izpostavljenost soncu. Prekomerno sončenje pa lahko povzroči opekline in druge poškodbe kože. Če je izpostavljanje dolgoletno in prekomerno, lahko vodi do pospešenega staranja kože in celo kožnega raka.

Kako se zaščititi?
Poleg ustrezne obleke, sončnih očal in pokrivala je, poudarjajo dermatologi, nujno uporabiti kemična sredstva za zaščito pred UV žarki. Najbolj učinkoviti so varovalni pripravki, ki vsebujejo kombinacije različnih UV filtrov. Zaščitno sredstvo je potrebno nanesti vsaj 20 do 30 minut pred sončenjem in pozneje vsaj vsaki dve uri, ko ste na soncu. Za vodne aktivnosti uporabite izdelek, ki je označen kot vodoodporen. Nanašajte ga enakomerno in v zadostni količini. Po plavanju, močnem znojenju ali brisanju z brisačo, morate izdelek ponovno nanesti. Med 11. in 16. uro se sončnim žarkom izogibajte in ne pozabite, da imajo svojo moč tudi v oblačnem vremenu.

Kaj pa otroci?
Najbolj pomembna je zaščita otroške kože, saj imajo otroci tanjšo in bolj občutljivo kožo kot odrasli. Dojenčkov in malih otrok nikakor ne smemo neposredno izpostavljati soncu. Izdelke za zaščito pred soncem uporabljajte pri otrocih od šestega meseca dalje, seveda pa ob tem ne pozabite zaščite z obleko in senco. Hude opekline v otroštvu lahko vodijo do poškodb, ki se pokažejo kasneje v življenju. (BF)