april 30, 2017

Naj bodo kresovanja varna

Nocoj bodo po državi zagoreli kresovi. Z njimi se v številnih državah po svetu spominjamo dogodkov krvavih demonstracij v ameriškem Chicagu leta 1886. Takrat je delavsko gibanje izborilo večje pravice za delavce. Kresovanja so danes družabni dogodek, ko se veselimo in zabavamo, ob tem pa ne smemo pozabiti na varnost. 

Slovenci prvi maj obeležujemo zlasti s kresovi, postavljanjem mlajev in nošnjo nageljnov. (Fotografija je simbolična.)

Ogenj naj bo ves čas pod nadzorom
Uprava za zaščito in reševanje organizatorje kresovanj ali posameznike, ki boste nocoj v naravnem okolju zakurili kresove, poziva, da pri tem upoštevate navodila za zagotavljanje varnosti. Poskrbite, da bo prostor okoli kurišča očiščen vseh gorljivih snovi. Če ognja ne bo varovala požarna straža, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali, kot so pesek, kamni, opeka ali kovina. Kres mora biti prav tako ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Za kurjenje kresov uporabite čim bolj suh les, prepovedano pa je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ali kuriti odpadke. Po končanem kurjenju ogenj in žerjavico povsem pogasite, priporočljivo je tudi, da kurišče prekrijete z negorljivim materialom, s peskom ali zemljo.

Zmerno pri alkoholu
Na varnost na kresovanjih opozarjajo tudi slovenski policisti. Ker so tovrstni dogodki povezani tudi s pitjem alkohola, vse, ki se jih boste udeležili, pozivajo, da ste zmerni in da alkoholizirani ne sedete za volan. Po končani zabavi poskrbite, da boste varno prispeli domov. (NS)