november 18, 2017

Naj javno stranišče imajo na Bledu

V nedeljo bomo obeležili svetovni dan stranišč. Sinoči pa so v Rogaški Slatini razglasili Naj stranišče 2017 v Sloveniji. V kategoriji občin je prvo mesto osvojila občina Bled. Med bencinskimi servisi pa ima najbolj urejeno stranišče Bencinski servis Petrol Starine.

Ocenjevalna komisija je v sklopu akcije prevozila več kot 4.500 kilometrov, obiskala 75 občin in ocenila več kot 130 javnih straniš po vsej državi. (Fotografija je simbolična.)

Zakaj akcija?
Ideja za akcijo Naj stranišče je pred devetimi leti zrasla v Društvu za kronično vnetno črevesno bolezen, ki je namenjeno zagotavljanju pomoči otrokom, mladostnikom in odraslim, ki trpijo za to boleznijo. V Sloveniji je takšnih bolnikov okoli 7.000. Cilj je izboljšati kakovost njihovega živiljenja, saj je pomebno, da ob zdravljenju živijo povsem normalno in aktivno. Kronična vnetno črevesna bolezen je dolgotrajno vnetno obolenje črevesa. Značilni znaki bolezni so bolečine v trebuhu, mehkejše, vodenasto ali krvavo blato, hujšanje ali nenapredovanje teže, zaostanek v rasti in zaostanek v pubertetnem razvoju. Pojavljajo se lahko tudi drugi znaki. Bolniki s to boleznijo morajo pogosto in takoj na stranišče, ko se pojavi potreba, zato je urejenost in dostopnost stranišč nujna. Na to člani društva opozarjajo tudi preko akcije Naj stranišče.

Mariboru in Vrhniki straniščna metlica
Komisija je v letošnji akciji Naj stranišče 2017 ocenila več kot 130 javnih stranišč v 75 občinah, ki so morala zadostiti številnim kriterijem, med drugim čistoči, urejenosti, primerni opremi, dostopnosti in lokaciji. V kategoriji občin je na slovesnosti v Rogaški Slatini, ki je nagrado prejela lani, slavila občina Bled. Na drugo mesto se je uvrstila Mestna občina Ljubljana, na tretje pa občina Ravne na Koroškem. V kategoriji bencinskih servisov ima najbolj urejeno stranišče Bencinski servis Petrol Starine, smer Hrvaška. Drugo mesto v tej kategoriji je Bencinski servis Petrol Murska Sobota, smer Madžarska, tretje pa Bencinski servis Petrol Grič. Letos sta straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča dobili Mestna občina Maribor in občina Vrhnika, med bencinskimi servisi pa Bencinski servis Petrol Šentilj. Vsi trije so prejeli najmanj točk ocenjevalne komisije. V spodnjem posnetku o kriterijih ocenjevanja prisluhnite predsednici ocenjevalne komisije Petri Leskovšek Lasetzky. (NS)

Datoteke

PREDSEDNICA OCENJEVALNE KOMISIJE PETRA LESKOVŠEK LASETZKY O KRITERIJIH OCENJEVANJA