november 18, 2015

Najbogatejši Slovenci tudi iz naših krajev

Že osmo leto je revija Manager objavila lestvico najbogatejših Slovencev. Na vrhu sta že drugo leto Iza in Samo Login, ustanovitelja podjetja Outfit7. Med najbogatejšimi so tudi nekateri iz naših krajev.  

Revija Manager je na lestvico letos uvrstila 150 najbogatejših Slovencev.

Najbogatejša vse bolj bogata
Zakonca Samo in Iza Login sta ustanovitelja in solastnika podjetja Outfit7, ki je ustvarilo znamenito aplikacijo Talking Tom. Njuno premoženje v reviji ocenjujejo na 855 milijonov evrov, kar je skoraj 40 odstotkov več kot lani. Na drugem mestu je lastnik Studia Moderna Sandi Češko, na tretjem še en solastnik podjetja Outfit7, Marko Pistotnik. 

Mirko Tuš na 21. mestu
Na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev je letos kar 16 takih, ki prihajajo iz naših krajev. Najvišje, na 7. mesto, se je uvrstil finančnik Zoltan Varga, ki izvira iz Zreč, živi in dela v tujini. Revija je njegovo premoženje ocenila na 111 milijonov evrov. 19. mesto je zasedel podjetnik in trgovec Franc Jager, z dobrimi 46 milijoni evrov. Prehitel je nekoč najbogatejšega Slovenca Mirka Tuša, ki se je s 40 milijoni letos uvrstil na 21. mesto. 38. mesto je pripadlo Žalčanu Miranu Zagožnu, lastniku podjetij Aplast in Zagožen. Njegovo premoženje znaša slabih 26 milijonov evrov. Lastnik enega najuspešnejših živilskih podjetij pri nas, direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec, se je s slabimi 25 milijoni evrov uvrstil na 40. mesto. Pet mest za njim sta Konjičan Robert Grah in njegova sestra Romanca Hoić. Njuno premoženje je ocenjeno na dobrih 23 milijonov evrov. 

Lestvica letos razširjena na 150 najbogatejših
Od 50. mesta na lestvici najbogatejših Slovencev si podjetniki iz naših krajev sledijo takole: na 53. mestu je Konjičan Savo Grilj, lastnik podjetja Konus Konex z 22 milijoni evrov, 58. mesto je z dobrimi 21 milijoni evrov in pol zasedel lastnik podjetja Pišek-Vitli Krpan Franc Pišek, Celjana Ivan in Tatjana Pfajfar iz družbe Inpos z 19 milijoni evrov in pol zasedata 66. mesto. Na 74. mesto se je letos uvrstila Laščanka Maja Gerčer iz podjetja AGM Nemec, njeno premoženje je ocenjeno na slabih 18 milijonov. Dve mesti za njo se je uvrstila družina Albreht, ki upravlja Zlatarno Celje. Njeno premoženje znaša dobrih 17 milijonov evrov. Revija Manager je lestvico najbogatejših letos razširila. Na njej ni več le 100 najbogatejših, temveč 150. Na njej so se tako letos znašli še: družina Skaza iz podjetja Skaza, družina Knez iz podjetja Monting SK, Iztok Špan iz podjetja Tajfun in Ivan Cajzek iz podjetja GIC Gradnje. (NS)