april 14, 2017

Najstarejše vino že 100 let hranijo v Ptujski kleti

Na Ptuju so pripravili posebno razstavo ob 100-letnici slovenskega arhivskega vina Zlata trta. Najstarejšo steklenico te žlahtne kapljice namreč hrani Ptujska klet. Pravijo, da so ponosni dediči in ambasadorji stoletne vinarske tradicije mesta in regije.

Gre za vrhunski spomenik vinske kulture Slovenije in Evrope, ki ji je nemogoče oceniti tržno vrednosti.

Za sauvignon 55 tisoč evrov
V najstarejšem slovenskem mestu imajo steklenico najstarejšega slovenskega vina. Sto let staro vino Zlata trta je iz slovenskega grozdja z območja Haloz. "Pred stotimi leti sta jo v arhiv Ptujske kleti, takrat Ornigove kleti, hranila kletar Joseph Ornig in njegov sin Pavel," pojasnjuje direktor Ptujske kleti Vinko Mandl. "Stoletnika" k sreči ni doletelo medvojno in povojno uničenje. Po drugi svetovni vojni so bile vse kleti sicer oropane, razen Ornigova. Po zaslugi sina Pavla, ki je klet zazidal in pred njo postavil sod. Ptujska klet ima eno največjih arhivskih vinskih zbirk v tem delu Evrope. V njej je okoli 200 tisoč steklenic izbornega vina. Nekatere med njimi dosegajo vrtoglave cene. Najstarejše vino v njihovi kleti je sauvignon iz leta 1921, njegova maloprodajna cena dosega skoraj 55 tisoč evrov.

Razstava s Ptuja v Maribor in Ljubljano
Razstava pred mestno hišo z vinogradniško tematiko opozarja, da Ptuj skriva številna bogastva."Z razstavo se želimo prikloniti prednikom, ki so prispevali pomemben delež v eno največjih arhivskih zbirk v tem delu Evrope, ter tistim, ki so pozneje skrbeli zanjo ter jo še sami plemenitili z izjemnimi vini svojega časa," dodaja direktor Mandl in tudi poslušale našega radia v spodnjem posnetku vabi, da si jo ogledate. Prihodnji teden se razstava seli v Maribor. Tam bodo z njo počastili 10 let Hiše stare trte. Junija bo na ogled še v Ljubljani. (BF)

Galerija slik

Datoteke

VINKO MANDL O RAZSTAVI