marec 7, 2017

Ne zatiskajmo si oči pred spolnimi zlorabami otrok!

Kriminalisti so v več krajih, tudi na Celjskem in Mariborskem, opravili 15 hišnih preiskav, zaradi suma spolnih zlorab otrok na spletu. Zasegli so skoraj tisoč različnih predmetov, sledila bo še forenzična preiskava.

Osveščanje otrok o nevarnostih, ki jih prinaša internet, je nujno!

Zbirali dokaze
Današnje hišne preiskave so bile nadaljevanje dalj časa trajajoče preiskave, ki so jo začeli že leta 2015. Poleg stanovanj in ostalih prostorov na območju celjske in mariborske policijske uprave so bili kriminalisti še v Ljubljani, Novem mestu, Kranju, Kopru in Murski Soboti. „Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva. Poglavitni cilj kriminalistične preiskave je identifikacija otrok, žrtev spolnih zlorab,“ sporočajo iz Generalne policijske uprave in dodali, da je v 15 hišnih preiskav sodelovalo 57 kriminalistov in 22 policistov.

DVD-ji, videokasete, računalniki
Skupaj so zasegli skoraj tisoč različnih predmetov, med njimi največ CD-jev in DVD-jev ter videokaset, pa tudi računalnikov, kamer in fotoaparatov. „Po hišnih preiskavah bo sledila nadaljnja forenzična preiskava elektronskih naprav in nosilcev podatkov z namenom razjasnitve ostalih okoliščin v povezavi s storjenimi kaznivimi dejanji,“ navajajo v Generalni policijski upravi. Pojasnjujejo še, da otrok, ki bi bili neposredno ogroženi in žrtve spolnih zlorab, med preiskavo niso odkrili.

17 osumljencev
Policisti sicer pozivajo, naj vsak, ki zazna morebitne spolne zlorabe otrok, o tem obvesti policijo. Storilci namreč v tej digitalni dobi zelo enostavno vstopajo v otroške sobe in izkorisščajo naivnost ter nevednost otrok in mladostnikov. „Samo letos smo ugotovili že 25 oškodovanih otrok. Oškodovani otroci iz preiskave so stari med 10 in 17 let, večinoma so osnovnošolci. Osumljencev današnje preiskave je 17, stari pa so med 26 in 60 let in iz različnih demografskih skupin,“ pravijo kriminalisti. Vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto pri Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Anton Toni Klančnik poudarja, da so zlorabe otrok v Sloveniji realnost in da je nujno ukrepati. Podrobneje mu prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Anton Toni Klančnik o zlorabah otrok