september 26, 2016

Nedelja je bila v Šmarju pekoča

Pivo in med s čilijem, omake iz čilija, čili v čokoladi in še številne druge pikantne jedi je 34 razstavljalcev iz Slovenije in tujine konec tedna predstavilo v Šmarju pri Jelšah na 2. Pravem čili festivalu.

Največ pekočih čilijev je pojedla Vesna Andrejc iz okolice Šoštanja.

Sončna nedelja, zanimive pikantne dobrote in radovednost ob tekmovanju v tem, kdo poje najbolj pekoč čili, na Aškerčev trg niso privabili le dogajanja željnih krajanov Šmarja pri Jelšah, temveč tudi navdušence nad čiliji. Rumeni, rdeči in tisti v vmesnih odtenkih so se na stojnicah ponujali v najrazličnejših oblikah - v omakah, namazih, čokoladi, pivu, medu.

Letos so organizatorji dopolnili program. Že dopoldne so tako pripravili tekmovanje v kuhanju taksaške jedi cilli con carne. Najboljšega je skuhal Zmagoviti tandem, Nenad Lončar in David Staminkovič sta ga pripravila na prav poseben način in tako prepričala komisijo. Nekaj namigov za okusen chilli con carne najdete v spodnjem posnetku.

Vrhunec dogajanja je bilo državno prvenstvo za zlati habanero. V njem se je pomerilo 14 tekmovalcev, ki so morali v največ treh minutah pojesti vsakega od desetih čilijev. Do najbolj pekočega se je pogumno prebila Vesna Andrejc in tako postala kraljica čilija. Da sploh ne peče tako zelo, je povedala po tekmovanju. Prisluhnite njenim vtisom.

Še več utrinkov pa najdete v spodnji fotogaleriji in še več na Facebook strani Štajerskega vala. (TMG)

Galerija slik

Datoteke

Pogovor s kraljico čilija Vesno Andrejc

Pogovor z zmagovalcem v tekmovanju priprave chilli con carneja Nenadom Lončarjem

Anketa med obiskovalci