april 26, 2016

Nedeljski meh so tokrat raztegnili mladi Avseniki

V zadnji aprilski oddaji Nedeljski meh smo na Štajerskem valu gostili Ansambel Saša Avsenika. Tokrat sta prišla na kavico in klepet ob mikrofonu basist Aleš Jurman in pevec  Dejan Zupan, predstavili pa smo vam melodije z njihove čisto nove zgoščenke Bi b’la moja.

Ansambel Saša Avsenika smo na naših valovih že gostili, naši poslušalci pa njihovo glasbo in način igranja najbrž že dobro poznate. Vendar pa z mladostno energijo in novimi idejami svoje nastope in melodije ves čas nadgrajujejo in približujejo ljubiteljem narodnozabavne glasbe, zato so na glasbenih dogodkih doma in v tujini še kako dobrodošli.  Na leto opravijo blizu 200  nastopov, glasbena pot pa jih je poleg evropskih dežel, kot so Nemčija, Avstrija, Švica, Italija, Nizozemska, Hrvaška in Belgija, popeljala tudi k zdomcem v Kanado. Poleg vodje ansambla - Saša Avsenika na harmoniki - so v zasedbi še basist Aleš Jurman, kitarist Matic Plevel, trobentač Jan Tamše, klarinetist Mitja Skočaj, pevec Dejan Zupan, pevka Maja Berce Podrekar; občasno pa se zasedbi na odru pridruži tudi Sašev oče Gregor Avsenik.

Aleš in Dejan sta nas v studiu obiskala le nekaj dni po njihovem velikem koncertu ob izidu nove zgoščenke. Koncert s plesom so ponovno naslovili Tdouga noč, a tokrat s podnaslovom Bi b’la moja – po naslovu zgoščenke, seveda. Še polna dobrih vtisov sta naša gosta pripovedovala o še enem uspešnem koncertu, na katerem so z njimi zapeli in zaigrali številni glasbeni prijatelji.

V ansamblu so zelo ponosni, da je nad njihovim delom vse do konca življenjske poti bdel Sašov ded in velikan slovenske narodnozabavne glasbe Slavko Avsenik. Z bratov Vilkom sta ustvarila večino melodij, ki so izšle na njihovi zadnji zgoščenki. Nekatere med njimi so nove, druge pa nekoliko preoblečene skladbe iz Avsenikove bogate glasbene zakladnice. So pa pri nastajanju njihovega zadnjega albuma pomagali tudi glasbeni gostje – legendarno Sedem vrtnic so tako mladi Avseniki posneli skupaj z nekdanjim pevcem Ansambla bratov Avsenik – Alfijem Nipičem,  v viži Vsak večer pred poločjo se jim je pridružil Slovenski oktet, v kar nekaj melodijah pa je z njimi zaigral Sašov oče, Gregor Avsenik. Večino melodij z nove zgoščenke lahko ob prijetnem klepetu iz našega studia poslušate s klikom na dodan audio posnetek.

posnetek:

Galerija slik