junij 5, 2017

Obiskal nas je Ansambel Javor

Junijski niz oddaj Nedeljski meh smo začeli z Ansamblom Javor iz Črnega vrha nad Idrijo. Ob njihovi 15-letnici glasbenega ustvarjanja je – po jubilejnem koncertu in ob izdaji nove zgoščenke – za mikrofon Štajerskega vala sedel vodja zasedbe Blaž Žgavec.

Za naš mikrofon je sedel vodja zasedbe - kitarist Blaž Žgavec.

Ansambel Javor je nastal v začetku leta 2002, in sicer je bil lastni ansambel dolgoletna Blaževa želja. Začeli so kot instrumentalni trio z diatonično harmoniko ter pevskim duetom, občasno pa so zasedbo povečali v kvintet. Sedaj so uveljavljeni kot instrumentalni trio z diatonično in s klavirsko harmoniko ter pevskim kvartetom, kar je na idrijskem pravzaprav edina taka zasedba. Blaž rad pove, da so se dela vedno lotili z vso energijo in veseljem, poleg tega pa po 15-ih letih delovanja še vedno vzamejo vsak nastop zelo resno - želijo namreč odigrati in peti zares kakovostno. V desetletju in pol so z glasbo in instrumenti v rokah prepotovali vso Slovenijo in tudi kar nekaj sveta. Do danes so izdali štiri avtorske glasbene albume, med katerimi so posebej ponosni na zadnjega, ki so ga naslovili Prijateljstvo nekaj velja. Ansambel Javor je tudi nekoliko družinski; ob vodji Blažu (ter Primožu Merlaku, Marijanu Novaku in Andreju Malavašiču) že od začetkov v zasedbi sodeluje tudi njegova žena Florjana Lampe, zadnja leta pa se jim občasno pridruži še njuna hčerka Tjaša Žgavec.

V ansamblu Javor posvečajo zelo veliko pozornosti kakovostnim, spevnim besedilom, ker sodelujejo s priznanimi avtorji, kot so Ivan Malavašič, Bernard Miklavc, Fanika Požek, Ivan Sivec, Milan Jež, Matjaž Vrh, Vera Kumprej. Pri ustvarjanju glasbe sodelujejo z Andrejem Plesničarjem, Klemnom Lebnom, Janezom Repnikom in Branetom Klavžarjem, čeprav večino napevov ustvarijo člani sami.

Čeprav so skupaj že 15 let, jim idej, dobre volje in želje po vandranju z glasbo ne bo zmanjkalo. Predvsem je eden njihovih vodilnih ciljev ustvarjanje kakovostne narodnozabavne in zabavne glasbe, ki ji bodo poslušalci radi prisluhnili. Želijo si snemanja videospotov, izdaje še kakšnega glasbenega projekta, predvsem pa bi radi čim več igrali na živih nastopih, kamor vabijo vse ljubitelje slovenske besede in glasbe. Čestitke ob obletnici in srečno v naslednja glasbena leta jim voščimo tudi na Štajerskem valu ter vabimo k poslušanju pripetega posnetka oddaje.  

Galerija slik