december 12, 2016

Nasmejani Lojze Ogorevc živi s harmoniko že več kot 40 let

Med decembrskimi glasbenimi gosti je bil tokrat tudi Lojze Ogorevc, ki nas je v studiu Štajerskega vala obiskal na tretjo adventno nedeljo. Ne le o glasbi, ampak tudi o praznikih, o družini in o zdravem načinu življenja je bilo govora v tokratni oddaji. Lojze pa je z nami delil tudi recept za njegov zajtrk, ki ga ohranja zdravega in nasmejanega že kar nekaj let.  Tudi s harmoniko v rokah.

Lojze Ogorevc je spregovoril o glasbi in tudi o zdravem načinu življenja. Med drugim je povedal: »Rad se potrudim za dobro razpoloženje ljudi okrog mene. Najprej morajo biti zadovoljni oni, šele potem sem na vrsti jaz.«

Lojze se je rodil v glasbeni družini, igranja na harmoniko pa se je učil kar na paši. Prvič je zaigral za poslušalce na svoji birmi, pozneje pa tudi na različnih šolskih prireditvah v Pišecah. Leta 1973 je zbral prvi ansambel, kvintet, ki je bil eden redkih z diatonično harmoniko. V zasedbi, ki se je pozneje večkrat spreminjala, so bili še Jože Lesinšek, Franc Požar, Zvonimir Fakin, Martin Šeberle in bobnar Bojan Pešec. Lojzeta je glasba spremljala tudi v poklicu; najprej je bil deset let prodajalec na glasbenem oddelku Metalke v Ljubljani, kjer je bil njegov sodelavec harmonikar Franc Mihelič. Skupaj sta prodajala plošče, kasete in glasbila. Pozneje pa je vse od odprtja velike brežiške blagovnice vodil tamkajšnji glasbeni oddelek. Kot odličen poznavalec narodnozabavne in ljudske glasbe je bil nekaj časa tudi glasbeni urednik na brežiškem radiu.

Lojze je po več kot 40 letih glasbene poti še vedno zelo dejaven; ustvarja glasbo in rad zaigra na odru, vodi tudi pevski sestav Pleteršnikovi pevci in nasploh noben njegov dan ne mine brez glasbe. Zelo ceni svoj rodni kraj in kar nekaj njegovih viž pripoveduje ravno o Pišecah in okolici. Lojze ne skriva, da njegovo življenje v veliki meri zaznamujeta tudi šport in zdrava prehrana. Vsako jutro se namreč (poleti bos) povzpne do bližnjega vrha sv. Vida nad Čatežem, že nekaj let pa si sam pripravlja tudi prav poseben zajtrk. V oddaji smo obljubili, da vam recept za Lojzetov zajtrk izpišemo na naši spletni strani ob posnetku pogovora. Takole gre:

Pomešamo pet vrst bio žitaric: drobni kosmiči ječmena, ovsa, rži, pšenice in pire. Zatem dodamo sedem vrst bio semen: bučna semena, lan, črni sezam, konopljo, pegasti badelj pa ovsene in pirine otrobe. Zmesi dodamo še domače orehe, mlete lešnike, bio kakav, bio cimet, kostanjev med, cvetni prah, propolis in mleto suho sadje. Na koncu vse sestavine pomešamo s šestimi decilitri tople vode in zaužijemo. Ob tem pa Lojze Ogorevc vsako jutro popije tudi koprivin čaj.

Je to recept za zdravo življenje? Za dobro voljo in nasmeh na licih? Po Lojzetu sodeč bo že držalo, na nas pa je, da sami preizkusimo, če njegovi recepti lahko pomagajo tudi nam. Vabljeni k poslušanju oddaje v pripetem posnetku.

Galerija slik