april 24, 2017

Stane Vidmar nam je poklonil Venček ljubezni

Četrto aprilsko nedeljsko popoldne smo na Štajerskem valu preživeli v družbi pevca Staneta Vidmarja, ki nam je predstavil pravkar izšel glasbeni album Venček ljubezni. Nekoč je bil pevec skupine F+, zadnja leta je ljubljenec dam v zrelih letih, ki rade poslušajo čustveno izpovedne melodije. Svojim pesmim pravi izpovedi življenja. Ne boji se pokazati solz. Vedno nosi klobuk. Vsakič poudari, da ga lahko vprašamo kar koli ... ker tudi na tak način "poravnava dolgove iz svojega burnega življenja in mladosti". 

V zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil Stane Vidmar pevec skupine F+, ki se je z uspešnicami, kot sta bili Tri dečve in Lili, postavljala ob bok Hazardu in Gu-Guju. Leta 1984 so se razšli, Stane Vidmar pa je leta 1992 dobil priložnost, da pri takrat sicer že poslavljajočih se Avsenikih zamenja Alfija Nipiča. Vendar pa, kot Stane pove sam, ni imel potrpljenja in želje po glasbenem šolanju, zato njegova pot z Avseniki ni trajala prav dolgo. Potem se je umaknil z glasbene scene in dolga leta kot navdušen ribič potoval po svetu. Konec devetdesetih pa je spet začel snemati. Prvi samostojni album je poimenoval Mati, pojem ti pesem; kot pravi sam, pa njegova »ljubezen do mame nikoli ne bo izpovedana in potešena, nikoli se ne bom mogel popolnoma opravičiti za vse, kar sem ji (nehote) v svojem utrganem življenju storil

Po materinem odhodu se je za Staneta začel težaven čas, v katerem je začel poračunavati s svojim preteklim, burnim življenjem. Zaradi depresije se je zdravil v Begunjah in tam je nastala njegova najbolj čustvena izpoved in njegova največja uspešnica Ne budite me, vas prosim, priredba španske Tu no llores mi querida. Ljudje so ga spet začeli klicati na odre, Stane pa je spet začel peti in snemati svoje pesmi oziroma izpovedi, kot jih imenuje on sam. Letos spomladi je tako izšla že deveta zgoščenka z njegovimi izpovedmi, ki jih s številnimi nastopi po Sloveniji ponaša iz kraja v kraj. Skupaj z njegovimi življenjskimi spoznanji in dogodki, ki so zaznamovali njegovo življenjsko pot. Mimogrede Stane pove, da je za njim že šest desetletij, pa vendar nerad šteje rojstne dneve in druge številke v svojem življenju. Pravi, da je njegov rojstni dan prav vsak dan. Vsako jutro se zahvali, da je še živ. Tudi ljudi okoli sebe uči, naj bomo zadovoljni z malenkostmi, naj si vzamemo čas za najbližje, naj povemo ljudem, koliko nam pomenijo ... Njegove pesmi na zgoščenki Venček ljubezni so dokaz za vse to. Če ste pogovor s Stanetom Vidmarjem zamudili, lahko posnetku oddaje prisluhnete preko spodnje povezave.