oktober 14, 2016

Nedeljski meh s Tonetom Čučkom

Oktobra je Nedeljski meh posvečen harmonikarjem. Med drugim nas je v studiu obiskal tudi Tone Čuček, ki ga (skupaj z njegovim ansamblom) poznamo predvsem po vrsti melodij iz oddaje s čestitkami in pozdravi naših poslušalcev. Verjetno ga namreč ni življenjskega dogodka ali praznovanja, ki ga ne bi v svojih številnih vižah opeval Tone Čuček.

Tone pravi, da so bili njegovo začetki dokaj skromni. Bila pa je velika želja, v kateri je obiskal in poprosil za nasvet pri učenju igranja na harmoniko marsikaterega legendarnega glasbenika. Kot samouk z izrednim posluhom in željo po glasbi je nemirno iskal znanje, predvsem pa se nikoli ni ločil od svoje harmonike. Na srečo je njegovo željo po muziciranju še kako dobro razumela njegova žena Zinka, ki je že vsa leta pevka v ansamblu in Tonetova – kot je povedal on sam – prva kritičarka in velikokrat tudi soavtorica novih in novih melodij, za katere jima nikoli ne zmanjka idej.

Predvsem gre za melodije, ki opevajo dogodke iz življenja in slavijo osebne praznike. Tudi zato viže Toneta Čučka prav pogosto slišimo med našimi čestitkami in pozdravi. Navdih zanje je lahko že drobna misel, dogodek ... Tone pa pravi, da je kar nekaj tudi takih, ki so nastale ob poslušanju besedil radijskih voščilnic.

Da se za ideje in navdih ni bati, prepriča podatek, da ima ansambel Toneta Čučka (po 27-ih že izdanih zgoščenkah) še za dve zgoščenki vnaprej pripravljenih skladb, cel kup besedil pa bojda čaka še v predalu na svojo uglasbitev. Sicer pa sta Tone in Zinka Čuček zelo ponosna na to, da sta uspela svojo ljubezen do glasbe prenesti v naslednje rodove. Z njima prav z veseljem zapojejo tudi njuni vnuki in če boste prisluhnili oddaji (v pripetem audio posnetku) boste lahko slišali tudi kakšno tako melodijo. Vse dobro in še veliko melodij Tonetu Čučku, vam pa povabilo k poslušanju Nedeljskega meha.

Galerija slik