marec 3, 2016

Nocoj prvo dejanje Dnevov komedije v Celju

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje se bo nocoj začel 25. festival Dnevi komedije. Odprla ga bo komedija Trio, režiserja Jake Ivanca, na celjskem odru pa se bo v dobrih dveh tednih zvrstilo še sedem tekmovalnih predstav. Festival bo popestrila tudi jubilejna razstava.

Veliko dvorano Slovenskega ljudskega gledališča Celje bo nocoj napolnil smeh. (Foto: European theatre architecture)

Novitete z odliko kakovosti
Tudi letos je komedije na festivalu izbrala dramaturginja celjskega gledališča Tatjana Doma. Izmed 17 prijavljenih predstav jih je izbrala osem, ključno vodilo je bila kakovost. „Ostajamo zvesti ideji gledališča, da na festivalu prikažemo najboljše predstave preteklega koledarskega leta. Tako bo mogoče na jubilejnih Dnevih komedije videti kar štiri krstne uprizoritve. Tri izmed njih so slovenske novitete, to so Trio, Pašjon in Nostalgična komedija. Komedija Divjak je slovenska dramatizacija, ki je nastala po norveški predlogi. Imamo tudi tri prve slovenske uprizoritve, to so Čudežna terapija, Demokracija in Večno mladi ter samo eno klasiko, Tartuffa. Kot vidimo, se ustvarjalci obračajo k novim besedilom in se ne zatekajo k uprizoritvam preizkušenih klasik,“ je povedala Doma. Festival bo zaključila netekmovalna predstava Staro za novo, kjer bosta občinstvo v smeh spravljala Boris Kobal in Tin Vodopivec.

Ob jubileju jubilejna razstava
Letošnji festival bodo požlahtnili s prav posebno razstavo. Na njej bodo predstavljene vse nagrajene predstave Dnevov komedije v zadnjih petindvajsetih letih. Na ogled bo v prostorih Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Natančen program si poglejte TUKAJ. (NS)