oktober 20, 2015

Nov val beguncev tudi v naših krajih

Slovenija se sooča z drugim valom prebežnikov. V zadnjih štirih dneh je v državo vstopilo 18.469 oseb, med njimi največ državljanov Sirije. Namestili so jih tudi v naših krajih.

Prebežniki na mejnem prehodu Imeno v zgodnjih jutranjih urah.

Nov namestitveni center na Celjskem sejmišču
Sinoči so z mejnega prehoda Obrežje na začasno vstopno točko na mejni prehod Dobovec pripeljali osem avtobusov migrantov. Po opravljenih registracijskih postopkih so jih odpeljali v namestitveni center v Celju. Nove prostore za namestitev beguncev so uredili v hali na Celjskem sejmišču, kjer je trenutno 330 migrantov. V prvem begunskem valu so jih namestili v prostore stare ekonomske šole v središču mesta.

Župan Podčetrtka državo pozval k ukrepanju
V zgodnjih jutranjih urah je na Mejnem prehodu Imeno v Slovenijo vstopilo okoli 300 migrantov. Z avtobusi jih vozijo na začasno vstopno točko v Dobovec, kjer opravljajo registracijske postopke in jih premeščajo v namestitvene centre, kjer bodo proste kapacitete. Trenutno sta na meji še dva avtobusa s prebežniki. Dogajanje spremlja tudi župan Podčetrtka Peter Misja, ki je za naš radio povedal: „Begunci mirno čakajo, da jih odpeljejo v namestitvene centre. Naša Karitas jih je oskrbela s čajem in z jabolkami. Pričakujem, da bodo mejni prehod zapustili v kakšni uri.“ Misja pravi, da do izgredov na mejnem prehodu do zdaj ni prišlo, je pa državo pozval k učinkovitejšemu ukrepanju tudi na manjših mejnih prehodih kot je Imeno: „Državo moramo spodbuditi, da zaščiti tudi manjše mejne prehode in male kraje. Lahko rečem, da je zadeva čisto nekontrolirana, saj Hrvati spuščajo ljudi v našo državo čisto nekotnrolirano. S stališča občine Podčetrtek, ki je turistična občina, je zelo pomembno, da imamo čim manj težav. Tudi za nadaljnji turistični razvoj.“ (NS)

Galerija slik

Datoteke

POZIV PETRA MISJE DRŽAVI