avgust 27, 2017

Nove povezave med Slovenijo in Lihtenštajnom

V prihodnjih dneh se v Celju in Rogaški Slatini obeta visok obisk. V Slovenijo na povabilo Združenja slovensko–lihtenštajnskega prijateljstva prihaja lihtenštajnski princ Nikolaus s soprogo Margaretho. Ogledal si bo znamenitosti knežjega mesta Celje in se vpisal v knjigo častnih gostov, v Rogaški Slatini pa bo odprl Slovensko-lihtenštajnski poslovni inštitut.  

Slovenska delegacija z veleposlanikom Francem Mikšo s soprogo in Princem Nikolausom na praznovanju v Vaduzu

Cilj Slovensko-lihtenštajnskega poslovnega inštituta je nadgradnja dosedanjega delovanja Združenja slovensko–lihtenštajnskega prijateljstva, ki ga vodi prior Silvester Likar, v poslovno platformo, ki bo poslovnežem in podjetjem na obeh straneh pomagala navezovati kontakte. Inštitut bo imel sedež v Rogaški Slatini, v MPI Vrelec, ki ga vodi direktorica Branka Aralica. Lihtenštajnski princ bo ob obisku Rogaške Slatine zasadil drevo prijateljstva in morda bo tudi to v prihodnje ena zanimivost več, ki bo v Rogaško Slatino vabila tudi goste iz Kneževine Lihtenštajn, ene od najmanjših in hkrati najbogatejših držav na svetu.  

Avgusta Kneževina Lihtenštajn praznuje
Mesec avgust je sicer za Kneževino Lihtenštajn (Fürstentum Liechtenstein) prazničen mesec, saj 15. avgusta praznuje svoj državni praznik, t. i. Staatsfeiertag oziroma Knezov rojstni dan, ko knez priredi praznovanje in sprejem za vse državljane in obiskovalce Lihtenštajna na grajskem travniku nad glavnim mestom Vaduz. Knezu in knežji družini je ob prazniku s pesmijo voščil tudi slovenski baritonist Zdravko Perger. Slovesnosti na travniku pod gradom, od koder se ponuja razgled po takorekoč celotni deželi lihtenštajnski, so se poleg članov knežje družine na čelu s knezom Hansom-Adamom II in njegovim naslednikom Aloisom, ki je za očetom že prevzel večino državniških poslov, udeležili tudi drugi najvišji predstavniki države, predsednik deželnega zbora Albert Frick, predsednik vlade Adrien Hasler ter številni gostje iz diplomatskega in političnega sveta. Gostje slovesnosti so vsako leto tudi nerezidenčni veleposlaniki, med njimi tudi slovenski veleposlanik v Švici, mag. Franc Mikša s soprogo, ki poleg Švice pokriva tudi Lihtenštajn. Letos pa so se praznovanja in sprejema na grajskem vrtu udeležili tudi predstavniki Združenja Slovensko–lihtenštajnskega prijateljstva iz Slovenije, ki so se tako imeli priložnost srečati s člani knežje družine, ki so dostopni, prijazno se rokujejo in pogovarjajo z vsakim, ki jim želi seči v roko in z njimi izmenjati nekaj besed. Zabava se nato v mestu nadaljuje vse popoldne in pozno v noč, zaključi pa z veličastnim ognjemetom.

Lihtenštajn ena od držav z najvišjim standardom
Kneževina Lihtenštajn
je kljub svoji majhnosti danes ena najbogatejših držav na svetu, znana tudi kot davčna oaza, v kar se je razvila v zadnjem stoletju. Vendar tega navzven ni videti, mesto Vaduz, postavljeno strmo v hrib pod gradom, je urejeno in čisto, hiše lepe, a na videz skromne, zemlja obdelana do visokih nadmorskih višin, hiše posejane po okoliških hribih, vse do vrha ... A ni vse, kar ti ujame pogled v okolici mesta, Lihtenštajn. Kamorkoli pogledaš, v pogled ujameš tudi katerega od švicarskih vrhov. »Klein aber fein!« je v nagovoru rekel predsednik deželnega zbora Albert Frick. Množico je ob prazniku nagovoril tudi Princ Alois, ki je med drugim poudaril, kako pomembna je pot, ki so jo državljani in državljanke Liechtensteina prehodili v zadnjem stoletju, ko se je kneževina razvila iz države revnih hribovskih kmetov  v eno najbolj bogatih držav na svetu, s tehnološko visoko razvitim in razvejanim gospodarstvom. 
V prihodnjih dneh bomo imeli možnost iz prve roke izvedeti, kaj je skrivnost njihovega uspeha. Lihtenštajnski princ Nikolaus bo s soprogo Margaretho na obisku v Sloveniji dva dneva, poleg Celja in Rogaške Slatine, kjer bo v Grand Hotelu Rogaška tudi prespal, naj bi se, sicer neuradno, ustavil še na Bledu. (GKR)

Galerija slik