november 14, 2017

Novi defibrilatorji na Konjiškem

Pri zastoju srca je hitra pomoč še kako pomembna. Zato Zdravstveni dom Slovenske Konjice v sodelovanju s konjiško, zreško in vitanjsko občino širi mrežo defibrilatorjev na javno dostopnih mestih. Pred kratkim so nabavili še štiri nove. Skrbijo tudi za učenje, kako ravnati s to napravo, ki rešuje življenja.

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.

Znate upravljati z defibrilatorjem?
Še vedno ni jasno, kdaj bo v praksi zaživela reorganizacija službe nujne medicinske pomoči, ki jo pripravlja ministrstvo za zdravje. Novost je sicer deležna kritik predvsem s podeželskih občin, kjer se bojijo, da bodo prikrajšani za učinkovito zdravniško pomoč. Tudi zato občine in zdravstveni domovi marsikje po državi vzpostavljajo lokalno mrežo javno dostopnih defibrilatorjev. Tudi na Konjiškem, kjer so pred kratkim kupili še štiri nove. Denar zanje so po besedah direktorja zdravstvenega doma Slovenske Konjice Darka Ratajca pridobili na javnem razpisu. "Dodatne defibrilatorje smo namestili pri zdravstvenih postajah v Vitanju, Zrečah, Slovenskih Konjicah in Ločah. Pomembno pa je, da čim več ljudi zna upravljati z defibrilatrojem. Zato prostovoljce že izobražujemo. In še jih bomo," napoveduje direktor Ratajc. Lahko se zgodi, da v primeru srčnega zastoja zdravniška ekipa ni dovolj hitro dosegljiva. V takšnem primeru je učinkovita pomoč usposobljenega prostovoljca še kako dobrodošla. Zato bodo defibrilatorje še nabavljali. Eden stane približno 2.000 evrov. (BF)