julij 28, 2018

O priljubljeni mlečni čokoladi

Danes ima svoj dan najnežnejša, najslajša in najbolj priljubljena od vseh vrst čokolad – mlečna čokolada. Ob tem smo zbrali pet dejstev o priljubljeni sladici.

Čokolada ima tališče pri 33 stopnjah Celzija, kar je malo pod človeško telesno temperaturo. Zato se nam čokolada tako prijetno stopi v ustih.

1. Čokolada je na nek način zelenjava. Kakavova zrna namreč pridobivamo s kakavovca, zimzelenega drevesa. Čeprav izvira iz Južne in Srednje Amerike, jih danes največ raste v Afriki, kjer pridelajo skoraj 70 odstotkov kakava. Proizvodnja čokolade pa je precej potratna – za en gram čokolade je potrebno eno kakavovo zrno.

2. Čokolado so Evropi v zgodnjem 17. stoletju predstavili Španci, prva tablica čokolade pa je nastala v Angliji. Leta 1842 so jo naredili v čokoladnici Cadbury, ki še danes pripravlja čokoladne dobrote. Kmalu zatem, leta 1875 pa so v Švici iznašli recept za mlečno čokolado.

3. Mlečna čokolada pri ljudeh sprošča endorfine, hormone sreče, ki izboljšajo naše počutje in nas naredijo bolj zadovoljne.

4. Delež kakava v mlečni čokoladi je zakonsko določen. V ZDA mora mlečna čokolada vsebovati 10 odstotkov kakava, Evropska unija pa od proizvajalcev zahteva, da tablice mlečne čokolade vsebujejo vsaj 25 odstotkov kakava.

5. Američani vsako sekundo pojedo 45 kilogramov čokolade, vendar smo, ko pride do čokolade, največji sladkosnedi Evropejci. Povprečen Britanec, Švicar in Nemec denimo poje 11 kilogramov čokolade na leto. Slovenci pa je letno pojemo približno dva kilograma na prebivalca. (TMG, vir: MentalFloss)