avgust 22, 2016

Ob 30-letnici gasilci iz Dobovca z novim vozilom

Prostovoljno gasilsko društvo Dobovec je ob 30-letnici prevzelo novo gasilsko vozilo za gašenje gozdnih požarov. To je edino tovrstno vozilo na območju Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah, ki združuje 26 prostovoljnih gasilskih društev. Slovesnosti se je udeležila ministrica za obrambo Andreja Katič.

Ministrica se je gasilcem v Obsotelju zahvalila ne le za delo na področju gasilstva, temveč tudi za požrtvovalno pomoč pri sprejemanju prebežnikov. (Foto: Ministrstvo za obrambo)

Na Šmarskem poslej bolj uspešno nad požare
Gasilci iz Dobovca bodo poslej pri svojem delu še bolj učinkoviti. Občina Rogatec jim je ob 30-letnici organiziranega gasilstva predala dobrih 200 tisoč evrov vredno vozilo za gašenje gozdnih požarov, GCGP-1. Kot pojasnjuje predsednik društva Zvonko Vražič, bo najnovejša posodobitev zamenjala 37 staro vozilo. Z njo bodo povečali požarno varnost ne le v rogaški občini, temveč v vseh občinah gasilske zveze Šmarje pri Jelšah. Gre namreč za prvo tovrstno vozilo na območju Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah. Nakup vozila je za občino Rogatec velik finančni zalogaj. Za dobrih 200 tisoč evrov vredno vozilo je najela kredit, ki ga bo odplačevala še prihodnji dve leti. Župan Martin Mikolič je ob tej priložnosti poudaril, da je to le ena v nizu večjih naložb, s katerimi si v Rogatcu vse od nastanka občine prizadevajo za učinkovito delovanje gasilstva. „V teh dvajsetih letih smo zgradili nov gasilski dom v Dobovcu, dogradili smo gasilska domova v Rogatcu in Donački Gori, nabavili smo dve gasilski vozili za PGD Rogatec, novo gasilsko vozilo za PGD Donačka Gora, gasilcem iz Dobovca smo kupili rabljeno gasilsko avtocisterno in za vsako gasilsko društvo nabavili tudi nove kombije za prevoz gasilcev," našteva Mikolič in dodaja, da je rogaška občina ena redkih, če ne edina v Sloveniji, ki v celoti financira vozne parke gasilskih društev.

Ministrica pohvalila posluh občine za dobrobit gasilstva
Predaje pomembne pridobitve se je udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, ki se je zahvalila vsem zbranim gasilkam in gasilcem za strokovno in požrtvovalno delo. Še posebej se je gasilcem v krajih v Obsotelju zahvalila za vso pomoč ob zahtevnih razmerah, s katerimi se je naša država soočala ob obsežnem valu beguncev in migrantov. Glede gasilstva na lokalni ravni je ministrica izpostavila velik pomen zavzetosti vodstva občine za razvoj gasilstva kot osnovne izvajalke ukrepov zaščite in reševanja. »Tam, kjer imajo lokalne oblasti dovolj posluha za dobrobit gasilstva, se to tudi ob večjih nesrečah pokaže v dobri usposobljenosti in usklajenosti različnih sil za zaščito, reševanje in pomoč. To za gasilstvo v Občini Rogatec, na čelu z županom gospodom Mikoličem, vsekakor velja, saj ste občina, ki odgovorno skrbi za požarno varnost in civilno zaščito,« je vodstvo občine pohvalila ministrica. Kot drugi pomemben vidik je obrambna ministrica izpostavila pomen sodelovanja in povezovanja služb, ki delujejo na področju zaščite in reševanja na širšem območju. Ob tem je pohvalila tesno sodelovanje Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah z Gasilsko zvezo Krapinsko-zagorske županije. (SP)