november 13, 2017

Ob nizki udeležbi tesna zmaga Boruta Pahorja

Na martinovo nedeljo ni dozorelo le vino, dozorela je tudi odločitev, da bo še naslednjih pet let funkcijo predsednika republike opravljal Borut Pahor. Volilna udeležba je bila manj kot 42 odstotna, najnižja v zgodovini predsedniških volitev pri nas. Pahor bo prisegel konec decembra.

Novi stari predsednik Borut Pahor je prepričan, da je zmagala politika, ki povezuje.

Bo Pahorjev glas poslej bolj slišan?
Volilna udeležba je bila tokrat še nižja kot 22. oktobra. Na volišča je prišlo le 715.250 državljank in državljanov, to je 41,47 odstotka. Za Boruta Pahorja jih je glasovalo 52,94 odstotka oziroma 373.877 volilnih upravičencev, za Marjana Šarca pa 323.366 tisoč oziroma 47,06 odstotka. Borut Pahor je v prvem nagovoru po vnovični izvolitvi dejal, da je zmagala politika, ki povezuje. Tista, ki gradi na skupnem in gladi razkole. "Prizadeval si bom, da bodo v demokracijo in njene institucije bolj verjeli tudi tisti, ki se na volitve tokrat niso podali. Potrudil se bom tudi, da bo moj glas v naslednjih letih bolj slišan," je napovedal.

Šarec z zavidljivim političnim kapitalom
Kamniški župan Marjan Šarec sploh ni dajal vtisa, da je razočaran. "Ponosen sem, da sem se uvrstil v drugi krog. Bila je naporna in dolga tekma. Tisti, ki so me podprli, in teh ni malo, najverjetneje sporočajo, da si želijo spremembe. Da si želijo politike, ki razumejo vsakodnevne težave ljudi." Mnogi se strinjajo, da si je Šarec nabral zavidljiv politični kapital. Zato mnoge zanima, kako ga bo unovčil. O svoji morebitni nadaljnji politični poti je bil sinoči bolj redkobeseden. Je pa potrdil, da ga nagovarjajo, da bi naslednje leto sodeloval tudi na državnozborskih volitvah.

Konjičani in Žalčani podprli Šarca
Volilna udeležba na včerajšnjih volitvah je bila najnižja v zgodovini predsedniških volitev. Najmanj volivcev je prišlo na volišča v mariborski volilni enoti, nekaj manj kot 38 odstotkov. Največ pa v kranjski, dobrih 45 odstotkov. V naših krajih, v celjski volilni enoti, je na volišča prišlo okoli 43 odstotkov volilnih upravičencev. Najmanj znova v Šmarju pri Jelšah, le 38 odstotkov. V večini volilnih okrajev na širšem Celjskem je bolj ali manj tesno zmagal Borut Pahor, le v konjiškem in žalskem volilnem okraju (ll) je več glasov prejel Marjan Šarec. V volilnem okraju Slovenske Konjice je za Šarca glasovalo 51,3 odstotka volivcev, v okraju Žalec ll pa 50,09 odstotka. (BF)