oktober 14, 2015

Ob štajerski avtocesti električni polnilnici

Razmišljate ob nakupu električnega vozila? Z jeklenim konjičkom na električni pogon boste lahko nemoteno potovali tudi po slovenskem avtocestnem križu, saj bodo na njem do konca leta postavili 26 hitrih električnih polnilnic, prvi dve so včeraj odprli na Štajerskem.

 

Slovenija z električnimi polnilnicami postaja del zelene evropske električne avtoceste. (foto: Delo)

Polnjenje vsakih 50 km
Slovesno je bilo na avtocestnih počivališčih Tepanje in Lopata, kjer so predstavniki ministrstva za infrastrukturo in sistemskega operaterja za distribucijo električnega omrežja Sodo simbolno polnili električni vozili. Napovedali so, da bodo v sklopu projekta Zeleni koridorji do konca leta postavili skupno 26 polnilnic, predvidoma na vsakih 50 kilometrov avtoceste. Po besedah direktorja družbe SODO Matjaža Voduška gre za evropsko financiran projekt, vreden je dva milijona evrov, uresničujejo pa ga v sodelovanju z Darsom, Petrolom in družbo OMV. "Prazne baterije električnih avtomobilov z zmogljivostjo od 18 do 24 kilovatnih ur se na hitrih polnilnicah do vsaj 80-odstotne kapacitete napolnijo v dobre pol ure. Na eni polnilnici se lahko sočasno polnita dve vozili, " je pojasnil Vodušek.

Kje bodo še na voljo?
Ostale polnilnice bodo v naslednjih dveh mesecih postavili še na avtocestnih počivališčih v Radovljici, Voklem, Grabonošu, Dravskem polju, Dobrenju, Lomu, Ravbarkomandi, Šempasu, Starinah, Lukovici, Ravnah, Griču in Barju. Vse bodo imele nadstandardno tehnologijo, kar pomeni, da bodo zagotavljale kompatibilnost z večino električnih vozil na trgu.

Od Norveške do Zagreba
Infrastruktura električnih polnilnic na slovenskih avtocestah je del mreže skupno 115 hitrih polnilnic v Avstriji, Nemčiji, Slovaški, Sloveniji in na Hrvaškem. Direktor družbe SODO Matjaž Vodušek je dejal, da bo Slovenija tako postala del zelene evropske električne avtoceste, povezane od Norveške do Zagreba. Plačilo polnjenja bo mogoče z uporabniško kartico, za katero bo imel voznik sklenjeno pogodbeno razmerje s ponudnikom storitev na polnilni infrastrukturi Soda. Ostalim uporabnikom bodo omogočili polnjenje vozila s predplačniško kartico, ki jo bodo lahko kupili na vseh 26 lokacijah hitrih polnilnic na prodajnih mestih Petrola in OMV-ja.(BF)