marec 12, 2015

Ob svetovnem dnevu ledvic o preventivi

Danes je svetovni dan ledvic – organa, ki čisti kri. Odpovedi ledvic pravijo tudi tiha bolezen, saj jo pogosto odkrijejo zelo pozno. Zato strokovnjaki opozarjajo na pomen preventive.
Povišan krvni tlak in sladkor v krvi sta lahko znaka okvare ledvic.

Nejasni simptomi

Na Celjskem je okoli 200 ledvičnih bolnikov, številni med njimi imajo ledvici tako okvarjeni, da ne bi preživeli brez rednih dializ. Vedno več je sicer tudi presaditev ledvic, letno jih v Sloveniji opravijo več kot 60. Najpogostejši simptomi, zaradi katerih lahko posumimo, da ledvice ne delajo, kot bi morale, so po besedah predsednice Društva ledvičnih bolnikov Nefron Celje, Barbare Padušek, povišan krvni tlak, pogosto odvajanje vode in sprememba barve urina. Ob večji okvari so pojavi tudi otekanje, predvsem nog.

V Celju preventivni pregledi

V večjih nakupovalnih središčih v Celju bodo danes tako predstavljali bolezni ledvic ter mimoidočim brezplačno merili krvni tlak in sladkor v krvi. V laboratorijih v zdravstvenem domu in bolnišnici bodo opravljali tudi brezplačne teste beljakovin v seču, ki so lahko pokazatelj kronične odpovedi ledvic. Spregovorili bodo tudi o pomenu preventive. Ledvice lahko ohranimo zdrave z redno telesno aktivnostjo, zdravim prehranjevanjem ter izogibanjem alkoholu in kajenju. (AD)