oktober 20, 2017

Kdo bo sedel na predsedniški stolček?

V nedeljo bodo predsedniške volitve in kandidati imajo pred volilnim molkom le še danes čas, da vas prepričajo, zakaj si prav oni zaslužijo vaš glas. Vseh devet kandidatov smo povabili, da nam zaupajo svoje razmišljanje in načrte o nekaj tematikah. Prisluhnite jim!

Devet številk, devet imen
Devet kandidatov se je podalo v boj za predsedniški stolček. Vrstni red na glasovnicah je določil žreb. Na vrhu je Suzana Lara Krause, kandidatka SLS-a, številko 2 ima Angelca Likovič, kandidatka gibanja Glas za otroke in družine, številka 3 je pred imenom Maje Makovec Brenčič, kandidatke Stranke modernega centra. Številko 4 je dobil Boris Popovič, kandidat stranke Slovenija za vedno, številko 5 Andrej Šiško, kandidat Gibanja zedinjena Slovenija, številko 6 Marjan Šarec, kandidat Liste Marjana Šarca, številko 7 pa Borut Pahor, ki kandidira s podporo Dejana Židana in skupine volivcev. Glasovalni listič zaokrožujeta Ljudmila Novak, kandidatka Nove Slovenije, s številko 8 in Romana Tomc, kandidatka SDS-a, s številko 9. Nekaj podrobnosti o kandidatih ter pravila volitev preverite na spletni strani Državne volilne komisije.

Univerzalni temeljni dohodek in mladi
Še ne veste, katero številko boste obkrožili? Morda vas prepričajo odgovori, ki so jih dali za naš radio. Kandidate smo povprašali, kaj mora država storiti, da mladim zagotovi lepo in perspektivno prihodnost v Sloveniji ter tako ustavi trend selitev v tujino. Zanimalo nas je tudi, kaj menijo o ideji tako imenovanega univerzalnega temeljnega dohodka. Podpirajo ali nasprotujejo ideji, da bi vsak Slovenec, ne glede na starost, izobrazbo in socialni status, prejemal fiksni mesečni dohodek? Preverjala je Anja Deučman, odgovorom prisluhnite v spodnjih posnetkih. Nizali smo jih po vrstnem redu, kot je tudi na glasovnicah, ob čemer smo vsem kandidatom omejili čas za posamezni odgovor. Slišite sedem kandidatov, za naš radio pa časa nista našla Marjan Šarec in aktualni predsednik Borut Pahor, ki jima ankete sicer kažejo najbolje.

Bolj sproščeno ...
Niso pa predsedniški kandidati odgovarjali le na resna politična vprašanja. Slišali ste jih lahko v Mojem jutru na Štajerskem valu, kjer sta Katja in Davor z njimi poklepetala tudi na primer o boksu, zaljubljenosti, športu ter neumnostih, ki so jih morda ušpičili v mladih letih. Prisluhnite spodaj. Kristijana pa bo to popoldne zanimalo, kako bodo, če postanejo predsednik oz. predsednica, Slovenijo predstavljali v tujini. Kok kakšno državo? Prisluhnite na 93,7 in 87,6 MHz. (AD)

Datoteke

Predsedniški kandidati o tem, kako mlade zadržati v Sloveniji

Predsedniški kandidati o univerzalnem temeljnem dohodku

Katja in Davor s predsedniškimi kandidati