december 12, 2017

Milena Zupančič: Kultura je varuh narodovega spomina

Legendarna gledališka in filmska igralka Milena Zupančič je odigrala več kot 120 gledaliških vlog in nastopila v več kot 30 filmih. Skoraj vse so bile glavne vloge, za katere je prejela vrsto visokih priznanj in nagrad. Bila je tudi evropska igralka leta in ambasadorka Unicef-a. 

Milena Zupančič v pogovoru z Mimico Kidrič: Vsak narod je velik po tem, kar da duhovnega od sebe.

Gostja našega tokratnega radijskega srečanja Milena Zupančič se je svojih gledalcev dotaknila z vsako svojo vlogo na poseben način, še posebej nam je ostala v spominu v vlogi Mete iz Cvetja v jeseni. Skoraj vse njene vloge so bile glavne, zanje je prejela vrsto visokih priznanj, med njimi Prešernovo nagrado in Viktorja za življenjsko delo, pa Borštnikov prstan, 2 zlati puljski areni, 5 Sterijevih nagrad za najboljšo jugoslovansko igralko. Posnela je tudi Da je posnela 10 televizijskih nadaljevank in sodelovala v številnih radijskih igrah. Bila je članica MGL in Mladinskega gledališča, najdlje in vse do upokojitve pa Drame. Nekaj časa je bila svobodna umetnica in v tem obdobju je gostovala  na odrih večine slovenskih gledališč, rada pa se je odzvala tudi vabilom iz drugih republik nekdanje skupne države. "Kultura je edini varuh narodovega spomina, žeblje znajo delat povsod enake, jezik, kultura, umetnost ... pa so različni in vsak narod je velik po tem, kar da duhovnega od sebe," pravi Milena Zupančič in opozarja na trenutno težko stanje v kulturi. 

Bohinjska Bela v srcu
Milena Zupančič prihaja iz Bohinjske  Bele, v katero se vedno rada vrača in kjer je tudi danes  njen dom. Bila je poročena z igralcem Radkom Poličem-Racom, sedaj pa živi s priznanim režiserjem Dušanom Jovanovićem, s katerim imata  hčerko Mašo. Njena zadnja premiera, ko je bila že v pokoju,  je bila igra Boris, Milena in Radko. Napisal in režiral jo je prav njen življenjski sopotnik Dušan Jovanović, govori pa tudi o njenem poklicnem in zasebnem življenju, o katerem se je Milena razgovorila tudi v radijskem srečanju z Mimico Kidrič. Prisluhnite ji v posnetku spodaj.

Galerija slik