september 19, 2015

Oplotniška čistilna čez tri leta?

Novo čistilno napravo v Oplotnici naj bi zagnali leta 2018. Približno tri milijone evrov vredno naložbo bodo uresničili z državno in evropsko pomočjo. Pogodbo naj bi podpisali prihodnje leto, gradili pa naj bi jo v letih 2017 in 2018.

Oplotničani upajo, da bodo tudi pri njih kmalu zabrneli delovni stroji in bodo začeli graditi čistilno napravo s kanalizacijskim omrežjem.

Pritožbe gradbincev?
Na finančno pomoč za uresničitev pomembne komunalne naložbe Oplotničani čakajo že nekaj let. Pred približno tremi leti so na pristojno ministrstvo posredovali vso potrebno dokumentacijo, po najnovejših informacijah države pa naj bi do težko pričakovanega podpisa pogodbe prišlo prihodnje leto. Župan Matjaž Orter upa, da jim načrtov ne bodo skazili gradbinci, ki razpisne postopke nemalokrat zavlačujejo s pritožbami: "Vemo, da se na finančno zajetne naložbe prijavljajo večja gradbena podjetja, ki si nemalokrat nagajajo s pritožbami. Upamo, da do tega le ne bo prišlo in bomo lahko čistilno napravo zagnali v predvidenem roku,"  se nadeja Orter.

Kaj pa male čistilne?
Vsem občanom pa priklopa na novo čistilno ne bodo uspeli zagotoviti. Zato bo občina v kratkem objavila razpis za sofinanciranje malih čistilnih naprav. Gre za prvi tovrstni razpis, s katerim bo med občani preverila, kolikšen je interes za tovrstne naložbe. Letos bo skupno na voljo zgolj 6 tisoč evrov. Pravilnik predvideva, da je povprečna štiričlanska družina upravičena do sofinanciranja v višini 800 evrov. Če bo prijav veliko, bo občina več denarja zagotovila v proračunu za prihodnje leto. Županu Orterju prisluhnite v spodnji izjavi. (BF)

Datoteke

ŽUPAN ORTER O ČISTILNI NAPRAVI