junij 24, 2015

OŠ Franja Malgaja Šentjur energetsko varčnejša

Osnovna šola Franja Malgaja Šentjur se ponaša z lepšo podobo in boljšo energetsko varčnostjo. Šentjurska občina je ta hram učenosti obnovila s pomočjo Evropske unije.

Šentjurski učenci so šolsko leto končali posebej slovesno. S prireditvijo pred obnovljenim delom šole.

Obnovili prizidek
Osnovna šola Franja Malgaja ima stari del, zgrajen leta 1909, ki so mu kasneje dodali še prizidek. V sklopu projekta, ki ga na zadnji šolski dan počastili s priložnostjo slovesnostjo, je stari del dobil nova okna, v novejšem delu pa so postorili še veliko več. „Uredili smo novo fasado in izolacijo, zamenjali smo strešno kritino ter obnovili učilnice. Prav tako je šola dobila dodaten prostor za športno vzgojo, ki bo namenjen tudi ostalim občanom,“ razlaga župan Marko Diaci.

Pozimi toplo, poleti hladno
Naložba je stala 680 tisoč evrov, pri čemer je skoraj 300 tisočakov zagotovila Evropska unija. Pomembno se bodo znižali stroški kurjave, ravnatelj Marjan Gradišnik predvideva, da letno celo do 40 odstotkov. Nasprotno pa bo v vročih dneh v učilnicah prijetno hladno. „Tako smo zagotovili boljše pogoje dela, med drugim tudi ni več hrupa, promet s ceste se zdaj praktično ne sliši več, za učence je ob tem predvsem pomembno to, kako zelo 'cart' zgleda zdaj šola,“ še pravi Gradišnik. Ob tem dodaja, da načrtov še ni zmanjkalo. Na zamenjavo čaka še streha starega dela šole.

Še več načrtov
Nove energetske obnove izobraževalnih ustanov v šentjurski občini sledijo že kmalu. Občina pravkar izbira izvajalce del za obnove vrtcev Slivnica, Planina, Center in Pešnica. Novo podobo bo dobila tudi Podružnična osnovna šola Blagovna. (AD)