julij 8, 2018

Otok, kjer kraljujejo kače

V Braziliji je prepovedan otok Queimada Grande. Zadnje prebivalce so z njega pregnale kače. Tam namreč na 0,09 kvadratnega metra živi ena smrtonosna kača.

Zlate harpunaste strupenjače lahko zrastejo tudi do pol metra, na Kačjem otoku jih je več tisoč. (Foto: guiadonomadedigital.com)

Otok več tisoč kač
Otok, ki se ga je prijel vzdevek Kačji otok, leži dobrih 40 kilometrov od obale Brazilije. Tamkajšnje oblasti so zaradi velike nevarnosti, ki jo predstavljajo kače, celo zakonsko prepovedale obisk Kačjega otoka. Na njem namreč živijo zlate harpunaste strupenjače iz vrst gadov, ki veljajo za ene najbolj strupenih kač na svetu. Ugriz te vrste kače človeka ubije v eni uri. Števila strupenjač ni mogoče točno določiti, vendar naj bi jih na otoku živelo od 2000 do 4000.

Za kače krivi pirati?
Čeprav legenda pravi, da so kače na otok prinesli pirati, ki so tako želeli zavarovati svoje skrite zaklade, je resnica nekoliko manj vznemirljiva. Kače so se na otoku znašle zaradi naraščanja morske gladine. Kačji otok je bil nekoč del celine, pred 10.000 leti, ko se je vodna gladina dvignila, pa ga je morje spremenilo v otok. Nekatere živali so tako ostale izolirane na otoku, čemur so se skozi leta tudi prilagodile. Zlate harpunaste strupenjače so na otoku lahko lovile le ptice, zato se je skozi leta njihov strup močno okrepil. Ker pa so se plenilcem prilagodile tudi otoške ptice, kače lovijo večinoma ptice, ki se na otoku ustavijo za počitek ali da poiščejo hrano.

Kače so pregnale ljudi
Otok je zdaj neposeljen, o njem pa kroži še nekaj legend. Zadnji prebivalci so se z otoka odselili v poznih 20. letih minulega stoletja, ko naj bi se kače skozi okno splazile v svetilnik in ubile družino njegovega oskrbnika. Leta kasneje naj bi ribiča, ki sta zašla preblizu otoka, po nekaj dneh v njunem čolnu našli mrtva. Danes otok občasno obiskuje le brazilska mornarica, ki preverja, da se otoku ne bi preveč približali ljudje, željni dogodivščin. (TMG, vir: Allthatisinteresting)

Galerija slik