november 10, 2017

Pahor in Šarec – komu več glasov?

V nedeljo bo 2. krog volitev za predsednika republike. Bo Borut Pahor dobil še en mandat ali bomo dobili novega predsednika, Marjana Šarca? Odločitev je v rokah dobrega 1,7 milijona volilnih upravičencev.

Oba kandidata stavita na oseben stik z državljani. Utrinka s Pahorjevega obiska v Slovenski Bistrici ter obiska Šarca na celjski tržnici. (Foto: FB obeh kandidatov)

Stavila na osebni stik
V prvem krogu volitev 22. oktobra je med devetimi kandidati aktualni predsednik Borut Pahor dobil 355.117 glasov oz. 47,21 % vseh glasov. Najbližji zasledovalec Marjan Šarec, ki se bo z njim pomeril v drugem krogu, je prejel 186.235 glasov, kar je 24,76 %. Kako se bodo glasovi razdelili to nedeljo? Če še niste odločeni, koga voliti, vas lahko kandidata prepričujeta le še danes, saj bo v soboto in nedeljo volilni molk. Prisluhnili ste jima lahko na več televizijskih soočenjih, oba sta zadnje tedne pred volitvami izkoristila tudi za obiske po vsej Sloveniji in stiske rok z državljani, Pahor z akcijo „Po dolgem in počez“, Šarec z akcijo „Iz kraja v kraj“.

O rajskih dokumentih, univerzalnem dohodku in Trumpu
Tudi na Štajerskem valu smo oba kandidata povprašali o pogledu na nekaj aktualnih tematik. Ta teden po vsem svetu odmeva predvsem afera Rajski dokumenti, ki razkriva milijarde evrov, skritih v davčnih oazah. Ob vprašanju, ali bi lahko na katerem od seznamov našli tudi njuni imeni, sta tako Pahor kot Šarec kratko in jasno odgovorila: „Ne“. Povprašali smo ju tudi o njunem mnenju glede uveljavitve univerzalnega temeljnega dohodka, ideje, da bi prav vsak Slovenec vsak mesec prejel določeno vsoto denarja. Eden idejo zavrača, drugi jo načeloma podpira. Prisluhnite jima v spodnjih posnetkih. Povedala sta nam tudi, katera tema bi bila na vrhu seznama v pogovoru na štiri oči z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Sta pa Borutu Pahorju in Marjanu Šarcu nekaj vprašanj zastavila tudi naša jutranja voditelja Katja in Davor. O traktorjih, vikendu na morju in še čem prisluhnite v tem petkovem jutru na Štajerskem valu. (AD)